Halal sertifikat za preduzeće Radan

Agencija za izdavanje sertifikata za halal kvalitet u Srbiji danas je odobrila svoj prvi setifikat firmi Radan iz Zmajeva.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

14:20

Default images

Direktor Agencije, koja od septembra 2007. posluje pri Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, Sead Šaćirović rekao je da je ta firma uskladila svoju proizvodnju sa zahtevima halal standarda, odnosno propisima islama i šerijata.

"Oni su na taj način stekli pravo za dobijanje halal sertifikata i mogućnost da koriste naš zaštitni znak na smrznutom i sušenom voću i povrću", rekao je Šaćirović i kazao da su danas u svetu proizvodi sa oznakom halal veoma traženi, jer oni predstavljaju sinonim za zdravu hranu.

"Trenutno smo u pregovorima sa još četiri firme u Srbiji za dobijanje ovog sertifikata", rekao je Šaćirović i precizirao da halal sertifikat predstavlja međunarodno priznanje i garanciju da je proizvod podvrgnut najstrožijim nadzorima i kontroli.

"Ovaj sertifikat je veoma bitan za firme koje žele da svoje proizvode plasiraju na tržište islamskih i zapadnoevropskih zemalja", rekao je Šaćirović. U proizvodima koji poseduju sertifikat "halal" nema nijednog sastojka koji je muslimanima zabranjen za upotrebu, objasnio je Šaćirović. Primenjuje se prvenstveno u proizvodnji prehrambenih proizvoda, ali i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Ugovor o izdavanju sertifikata traje četiri godine, a obnavlja se na godinu dana. Predstavnici Agencije tokom godine imaju pravo na šest kontrolnih poseta, tri najavljene i tri nenajavljene. Agencija obavlja analize proizvoda u relevantnim laboratorijama, na osnovu slučajnih uzoraka koji su u prodaji.

U toku je sertifikacija proizvoda još pet velikih domaćih firmi, čija će imena biti saopštena po završetku prostupka sertifikacije, rekao je Šaćirović i dodao da je za sertifikat zainteresovan i jedan elitni hotel koji računa na goste iz islamskih zemalja.

Šaćirović kaže da očekuje da će mnoge firme u Srbiji naći ekonomski interes za proizvodnju hrane po halal kvalitetu, kao i za izvoz tih proizvoda u islamske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: