Kosovo neće uticati na investicije

Proglašenje nezavisnosti Kosova neće imati nikakav uticaj na poslovanje i planirane investicije austrijskih kompanija u Srbiji

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

09:00

Default images

Trgovinski ataše ambasade Austrije u Beogradu, Tijana Jočić, rekla je da je veći broj predstavnika firmi i potencijalnih investitora iz Austrije zvao Trgovinsko odeljenje ambasade uznemiren sinoćnim demonstracijama u Beogradu, ali da nisu menjali planove o poslovanju i ulaganjima.

"Ocena Trgovinskog odeljenja ambasade je da neće biti problema u poslovanju austrijskih firmi u Srbiji zbog proglašenja nezavisnosti Kosova", navela je Jočićeva.

Ne bi trebalo da bude promene u planovima austrijskih kompanija, istakla je, ako ne bude većih problema nakon demonstracija koje su najavljenje za četvrtak, 21. februar.

"Procena Trgovinskog odeljenja pri ambasadi Austrije jeste da će se situacija sa demonstracijama i protestima u Srbiji smiriti u naredne dve sedmice", rekla je Jočićeva.

Prema podacima Narodne banke Srbije, Austrija je među pet najvećih ulagača u Srbiju sa više od milijardu evra investicija, a uskoro se očekuje i uplata kompanije Atek (A-Tech) oko 500 milona dolara za imovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Američka privredna komora nastavlja poslovanje

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković izjavio je danas da će članice tog udružnja nastaviti da posluju na isti način i nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. On je kazao da će Komora, kao i do sada pratiti sve aspekte koji bi mogli da utiču na udruženja i 170 kompanija članica, a poslovaće u skladu sa zakonskim okvirom Srbije.

Kako je naglasio, prilikom donošenja poslovnih odluka rukovodiće se isključivo potrebama i željama kompanija članica Američke porivredne komore u Srbiji i celokupnog tržišta. "Američka privredna komora će nastaviti pozitivni uticaj na razvoj srpskog tržišta, jer je još od početka rada 2001. godine, procenila da će se to tržište ubrzano razvijati", kazao je Cvetković koji je i generalni direktor Majkrosofta za Srbiju.

On je dodao da ta komora u Srbiji danas okuplja više od 170 stranih i domaćih kompanija, koje zapošljavaju oko 60.000 radnika, a investirale su više od šest milijardi dolara na srpskom tržištu. "Cilj Američke privredne komore u Srbiji je da bude strateški poslovni saradnik i centar poslovne ekspertize za kompanije članice i poslovnu zajednicu u celini", kazao je Cvetković

S&P: Proglašenje nezavisnosti bez uticaja na rejting

Srbija ima rejting BB- sa stabilnim perspektivama
LONDON - Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard i Purs (S&P) procenila je da proglašenje nezavisnosti Kosova neće na kratak rok delovati na kreditni rejting Srbije. Agencija naglašava da će odgovor srpske vlade na političke pritiske nastale jednostranim proglašavanjem nezavisnosti Kosova i nastavak evropskih integracija, biti ključni za rejting Srbije.

"Ne očekujemo da proglašavanje nezavisnosti prouzrokuje veći talas nasilja ili političku nestabilnost u Srbiji", istakla je analitičarka Standarda i Pursa Slađana Tepić.

"To, međutim, uvećava mogućnost jačanja političkih tenzija unutar vladajuće koalicije u Srijji, formirane pre manje od godinu dana, što bi moglo da dovede do prevremenih izbora u 2008. i izazove neizvesnost oko budućih političkih izbora", rekla je analitičarka i dodala da ukoliko srpska reakcija na proglašavanje nezavisnosti Kosova bude vodila antagonizmu prema EU i gubitku evropskih perspektiva, rejting Srbije će se brzo naći pod pritiskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: