Putarina poskupljuje 18 odsto

Službeni glasnik: Vlada Srbije dala saglasnost na zahtev preduzeća "Putevi Srbije" za povećanje putarine za domaća vozila od 18%.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2008.

12:55

Default images

Programom poslovanja tog preduzeća za ovu godinu predviđeno je povećanje putarine za domaća vozila za 18 odsto, čime bi počelo postepeno smanjenje razlike u ceni za sve kategorije vozila. Odnos između cena putarina za domaća i strana vozila pre povećanja bio je 1: 1,6.

Tendencija je da se cene putarine izjednače za sva vozila, odnosno da se ukinu dvojne tarife, jer država ima obavezu prema Evropskoj uniji i međunarodnim finansijskim organizacijama, naveli su u "Putevima Srbije" i dodali da će dinamika izjednačavanja cena zavisiti od ekonomskih kretanja u Srbiji.

Godišnji prihod "Puteva Srbije" od naplate putarine u 2007. bio je 14,5 milijardi dinara (oko 177 miliona evra), što, kako su ranije naveli, nije dovoljno za održavanje putne infrastrukture. Prihod od akciza iznosio je 5,3 milijarde dinara, a od komercijalnih taksi 0,7 milijardi dinara.

Ti prihodi se, tvrde nadležni, koriste za osnovne delatnosti "Puteva Srbije" - održavanje i zaštitu državnih puteva prvog i drugog reda, kojima se omogućava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" poslalo je zahtev za povećanje cena putarina za domaća vozila 21. decembra 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: