Ilić: Lauda može da leti za Niš

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da aviokompaniji Nikija Laude može da bude ponuđeno sletanje na niški aerodrom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2008.

13:40

Default images

On kaže za Novosti da u obzir dolaze i aerodromi Ponikve i Lađevce, kada ti aerodromi budu otvoreni za saobraćaj, ali da dok ne počne da se sprovodi Sporazum o otvorenom nebu, Ministarstvo za infrastrukturu ne može da uključi novog avioprevoznika na liniji Beč-Beograd bez saglasnosti Jat ervejza i Austrija erlajnsa.

Iako je „loukost“ kompanija Niki, čiji je vlasnik Niki Lauda, bivši svetski šampion Formule 1, ponudila jeftinije avionske karte, za sada im sletanje na beogradski aerodrom nije dozvoljeno. Ni Jat ni Austrija erlajns nisu dale zeleno svetlo.

„Na osnovu sporazuma Jat i Austrija erlajns godinama lete i dele prihod, bez obzira na to koliko ko putnika preveze. Nezgodno je ubaciti trećeg, jer ove dve kompanije mogu da nas tuže i traže odštetu“, navodi Ilić.

On kaže da je dogovoren sastanak sa Laudom, kao i da će on u međuvremenu razgovarati sa Austrijancima da oni daju saglasnost. „Ako se Lauda dogovori sa Jatom i Austrija erlajnsom, mi nemamo ništa protiv“, kaže Ilić.

„Bilateralni sporazum između Austrije i naše zemlje postoji, ali predviđa samo po jednog prevoznika, a to su Jat i Austrija erlajns“, navodi Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i dodaje da „promena nije nemoguća, ali za to su nadležna ministarstva spoljnih poslova dve zemlje. Sporazumi se rade na bazi reciprociteta. Dakle, ako bi Austrija htela da uvede još jednog prevoznika, onda i mi imamo na to pravo“.

Lauda: Planirali smo 100.000 putnika godišnje

Niki Lauda tvrdi da mu je Ilić kazao da bi izdavanje dozvola za otvaranje novih linija moglo da uznemiri predstojeću privatizaciju Jat ervejza. Osim toga, ukazana mu je pažnja i na činjenicu da naša zemlja još nije ratifikovala sporazum o zajedničkom nebu.

On kaže da je kompanija Niki trebalo da obavlja letove na relaciji Beč - Beograd, koji su inače prvobitno bili zakazani za 10. mart. „Moja kompanija nije odbijena, čekamo da se uklone ove prepreke, ali sada ne verujem da ćemo početi da letimo za Srbiju do kraja ove godine. Čekaćemo još, ne odustajemo od srpskog tržišta, ali ako se to oduži, moraćemo da preusmerimo avione u neku drugu zemlju“, kaže Lauda.

Lauda objašnjava da su u njegovoj kompaniji izračunali da sa cenom karte od 29 evra u jednom pravcu, što predstavlja za oko 40 odsto manju cenu od drugih kompanija, može godišnje da se privuče oko sto hiljada novih putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: