PKS traži uvoz polovnih guma

Proizvođači protektiranih guma zatražiće od Ministarstva za zaštitu životne sredine da im dozvoli ponovni uvoz polovnih guma.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

08:42

Default images

Uputstvo za prekogranično kretanje korišćenih guma za motorna vozila, koje je to Ministarstvo donelo decembra prošle godine, a koje je zaustavilo uvoz i preradu korišćenih guma, mora hitno da bude promenjeno, rečeno je na sastanku sekcije proizvođača protektiranih guma u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Zahtevi za uvoz polovnih guma za ovu godinu podneti su Ministarstvu pre tri ili četiri meseca, ali do sada nijedna dozvola nije izdata, rečeno je u PKS, dok je prošle godine bilo odobreno njih 10.

Proizvođači protektiranih guma tvrde da su se poslednjih godina znatno smanjile količine uvezenih polovnih guma, te da se one uvoze samo namenski za preradu, uz strogo poštovanje ekoloških standarda, zbog čega smatraju da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine nije korektna.

Kako je istaknuto na sastanku, proizvođači protektiranih guma prinuđeni su na uvoz polovnih guma, jer na domaćem tržištu ne postoje kvalitetne rabljene gume koje bi poslužile kao osnova za protektiranje.

Kako su podsetili, Ministarstvo je ukinulo davanje dozvola za uvoz polovnih guma, svrstavši ih u opasan otpad kome je zabranjen prekogranični promet.

Prema podacima PKS, prošle godine je uvezeno oko 105.000 upotrebljavanih guma spremnih za protektiranje vrednih više od 390 hiljada dolara, dok je 2001. godina uvoz iznosio više od milion polovnih guma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: