Salford ima monopol u otkupu mleka

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da Salford ima monopolski položaj na tržištu otkupa mleka i da ga zloupotrebljava.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

10:22

Default images

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije utvrdila je da Denjub fuds grupa, vlasnik četiri mlekare u Srbiji, kojom upravlja investicioni fond Salford, ima monopolski položaj na tržištu otkupa mleka sa 47,4 odsto i da ga svojim ponašanjem zloupotrebljava, kaže za B92 predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović.

Smatra se da jedna kompanija ostvaruje monopol na tržištu ukoliko ima udeo veći od 40 odsto.

U rešenju dostavljenom predstavnicima Denjub fuds grupe se navodi da su svoj položaj iskoristili i zloupotrebili na dva načina – nametanjem nepravednih uslova poslovanja i diskriminacijom proizvođača kroz uslove ugovora, objasnila je Marković Bajalović.

Ona objašnjava da Komisija u svom petomesečnom istraživanju položaja Salforda nije mogla da se bavi time da li su otkupne cene mleka odgovarajuće, jer bi to vodilo ka regulisanim cenama, ali da su zato ispitivali ugovorne odnose i utvrdili da taj investicioni fond nameće određene uslove poslovanja koji su štetni za primarne proizvođače i mlekare.

Najveći problem je određivanje kvaliteta i bakteriološke ispravnosti mleka, koju jedino određuju mlekare, dok proizvođači nemaju nikakav uticaj na to i zbog čega su sumnjali da su dobijali manje novca nego što bi trebalo shodno kvalitetu njihovog mleka, navodi ona.

Marković-Bajalović je kazala da je Salfordu dat rok od 30 dana da promeni uslove ugovaranja i dostavi dokaze da je sproveo mere koje je Komisija izrekla u rešenju, dok na udeo mlekara na tržištu otkupa Komisija ne može da utiče.

Prema njenim rečima, jedini način da monopol u otkupu mleka koji ima Salford bude razbijen jeste da u trenutku kada taj investicioni fond bude prodavao mlekare, one budu prodate pojedinačno, odnosno različitim vlasnicima“, ocenila je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.
Među merama Komisije je i ta da se proizvođačima omogući da traže nezavisne analize kvaliteta mleka. Pravo na to sada ima samo Salford, a od ovih analiza direktno zavisi i otkupna cena.

„Tražimo da parametri za utvrđivanje otkupnih cena (ali i za utvrđivanje kvaliteta mleka i stimulacija), budu unapred poznati i transparentni. Na osnovu nalaza jednog holandskog stručnjaka utvrdili smo da bi cena koja pokriva troškove proizvodnje, ili koja bi bila isplativa za proizvođače, trebalo da bude 0,44 evra. Ona je dosad bila i do 40 odsto niža, što ukazuje na nepovoljan položaj u kome su se nalazili primarni proizvođači“, kaže Marković-Bajalović.

Jedna od mera koje je izrekla Komisija za zaštitu konkurencije je i promena načina raskida ugovora s dobavljačima, jer se pokazalo i gušenje konkurencije zato što je Salford od primarnih proizvođača tražio da im podnose izveštaj o konkurenciji i njihovoj ponudi.

Marković-Bajalović je kazala da Komisija za sada ne ispituje da li Denjub fuds grupa ima monopolski položaj u prodaji mleka mlečnih proizvoda, ali i dodala da ne znači da u nekom narednom periodu neće i to analizirati.

Denjub fuds grupa je u vlasništvu britanskog Nju vorld velju fonda, kojim upravlja investicioni fond Salford. U njenom sastavu su četiri mlekare - beogradski Imlek i mlekare u Subotici, Zaječaru i Zemunu.

Denjub fuds: Komisija nije imala odgovarajuće podatke

Direktor za korporativne poslove Denjub fuds grupe (Danube foods Group) Rade Pribićević izjavio je da Salford nije monopolista na tržištu otkupa mleka i da je izveštaj Komisije, kojim se to tvrdi, zasnovan na neodgovarajućim podacima.

On objašnjava da je Komisija utvrdila učešće Salforda od 47,4 odsto na taj način što je uzela podatak Ministarstva poljoprivrede o količinama otkupljenog i premiranog mleka, a ne zvanični podatak o ukupnim proizvedenim količinama mleka u Srbiji.

Pribićević kaže da je ukupno otkupljeno 739 miliona litara mleka od čega je Salford otkupio 380 miliona litara. On, međutim, tvrdi da je prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji u 2007. proizvedeno 1,6 milijardi litara mleka.

„To znači da Komisija u svojoj analizi nije uzela u obzir polovinu tržišta proizvodnje mleka i zbog toga je njen nalaz da je Salford monoplista pogrešan", ocenio je Pribićević i istakao da mlekare nisu otkupile svu količinu proizvedenog mleka, već da je deo završio za ličnu potrošnju gazdinstava i proizvođača. On tvrdi i da je mnogo više od 739 miliona litara mleka završilo u otkupu.

Prema njegovim rečima, Salford će detaljno analizirati izveštaj Komisije i sasvim sigurno će predložiti rešenja na osnovu toga, kao i da će postupiti po odlukama Komisije.

Salford će ipak pokrenuti upravni postupak pred Vrhovnim sudom, protiv Komisije, u zaštiti svojih prava, jer smatra da Komisija za zaštitu konkurencije nije u razmatranje uzela odgovarajuće podatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: