Najavljen konkurs za WiMax licence

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije najavilo je da će raspisati konkurs za korišćenje vajmaks (WiMax) tehnologije.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 29.01.2008.

17:49

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu, Nacrt pravilnika o minimalnim uslovima za raspisivanje javnog nadmetanja biće objavljen na Internet stranici Ministarstva do kraja sedmice, a za približno 20 dana može se očekivati javna rasprava.

Javno nadmetanje će organizovati Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) nakon usvajanja Pravilnika i objavljivanja konačnog teksta u Službenom glasniku.

"Ministarstvo smatra da će putem vajmaks tehnologije da se ubrza primena Interneta u Srbiji, što je veoma važno za razvoj naše ekonomije i društva u celini. Istovremeno će ubrzati obezbeđivanje telefonskih usluga svim građanima i rešavanje problema dvojnika", navodi se u saopštenju.

Vajmaks ima širi opseg od standardne bežične tehnologije i zbog toga je posebno pogodan za seoske sredine, gde nisu razvijene kablovska i fiksna mreža.

Ministarstvo je u nacrtu pravilnika predložilo da se podele regionalne licence po okruzima, kako bi Srbija vajmaks tehnologiju uvodila u skladu sa evropskom politikom decentralizacije i da bi omogućila manjim firmama da konkurišu za licence.

U svim okruzima bi bile podeljene po tri licence za radiofrekvencijski opseg između 3,4 i 3,8 gigaherca, osim u Beogradu gde će biti izdata samo jedna licenca jer je veliki deo opsega već ranije bio dodeljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: