U 2008. privatizacija tri banke

U ovoj godini počeće proces privatizacije putem tendera Privredne banke iz Pančeva, Kredi banke i Srpske banke.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

15:32

Default images

Ministar finansija Mirko Cvetković je precizirao da se odustalo od spajanja Srpske banke i Poštanske štedionice jer je procenjeno da će za Poštansku biti bolje da udeo u njenom kapitalu bude ustupljen profesionalnim investitorima, odnosno Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ili nekoj drugoj većoj finansijskoj instituciji.

Komentarišući pad akcija Kredi banke na Beogradskoj berzi, ministar finansija je ocenio da njihov pad nije u direktnoj korelaciji sa namerom države da proda tu banku, već da je pad karakterističan i za druge akcije koje se kotiraju na berzi.

Cvetković je potvrdio da je novac od prodaje DDOR-a (220 miliona evra) uplaćen na zajednički račun akcionara DDOR, ali da još uvek nije stigao u budžet, jer je potrebno da se podeli i distribuira i ostalima koji su učestvovali u 83 odsto prodatog kapitala te firme.

Prema njegovim rečima trebalo bi da u prvoj tranši država dobije 66 miliona evra, dok 20 odsto uplaćenog iznosa, kako je to predvidjeno Ugovorom sa italijanskom osiguravajućom kućom Fondijarijom, ostaje deponovano na računu.

Na pitanje kako će se realizovati Sporazum sklopljen sa Agrobankom po kome ukoliko cena akcija te banke do kraja godine na berzi ne dostigne iznos od 40.600 dinara banka od države mora da otkupi akcije po toj ceni, Cvetković je rekao da taj ugovor ako se i realizuje neće naneti neki gubitak banci jer se ide na "otkup u mesečnim tranšama".

"Ne radi se o likvidnom udaru u jednom trenutku koji bi povukao 40 miliona evra, već o dvanaest mesečnih tranši koje se kreću izmedju tri i četiri miliona evra", objasnio je Cvetković. On je odgovorio da je stav tog ministarstva da u trenutku kada državne banke nemaju dobre poslovne perfomanse nije dobro izdavati licence za grinfild investicije stranih banaka.

"Ako se krene sa masovnim izdavanjem grinfild licenci, onda će banke masovno početi da bankrotiraju", rekao je Cvetković na pitanje da li će Moskovskoj banci biti izdata licenca za realizaciju grinfild investicije u Srbiji.

On je napomenuo da treba voditi računa da se ne ode i u drugu krajnost, i dugotrajno zadržavati ulazak grinfild investicija u bankarski sektor u Srbiji jer, kako je istakao, ni to nije ekonomski opravdano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: