NBS ukazala na neekonomske rizike

Narodna banka Srbije je u saopštenju ukazala na neekonomske rizike, koji mogu da uspore dosadašnji razvoj bankarskog sistema.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.01.2008.

15:30

Default images

U potencijalne političke rizike, NBS je uvrstila rešavanje statusa Kosova, predsedničke i predstojeće lokalne izbore, kao i eventualne korake izvršne vlasti.

Centralna banka je upozorila da bi ti rizici za posledicu mogli da imaju obaranje kreditnog rejtinga Srbije kod medjunarodnih rejting agencija i nepovoljan uticaj na percepciju učesnika na finansijskim tržištima, i kod privrednih subjekata u pogledu budućih makroekonomskih kretanja.

To može uticati i na poslovne poteze domaćih i stranih investitora i na stanje u finansijskom sistemu, navedeno je u saopštenju.

Ako do toga dodje, imali bismo veću premiju za rizik zemlje, što neminovno dovodi do povećanja bankarskih kamatnih stopa, kako kod kreditiranja privrede, tako i kod kreditiranja stanovništva, upozorila je NBS.

U takvoj situaciji ni domaća preduzeća koja su u prošloj godini imala mogućnost da se pod povoljnim uslovima zadužuju u inostranstvu, ne bi više moglo da računaju na takvu dostupnost dodatnog kapitala i na dosadašnje uslove. navedeno je u saopštenju.

Što se gradjana tiče, povećanje kamata - kao samo jedna od posledica - ne bi se odnosilo samo na nove kredite, već na većinu kredita čija je otplata u toku, a ugovoreni su sa varijabilnom kamatnom stopom, dodaje se u saopštenju.

Potencijalna opasnost za gradjane, na koju je NBS uporno upozoravala u proteklom periodu, upravo zbog velikog obima kredita sa valutnom klauzulom, jeste i mogućnost destabilizacije deviznog tržišta zbog povlačenja stranih investitora i njihovih fondova.

To bi za posledicu imalo i viši kurs evra ili švajcarskog franka, što bi dodatno povećalo ratu za kreditne obaveze naših gradjana i neke dovelo u situaciju prezaduženosti i nemogućnosti da izmire svoje obaveze, sa svim posledicama koje to sa sobom povlači.

Njihove kreditne obaveze bi brzo i lako mogle dostići polovinu, pa i više procenata mesečnih primanja.

NBS je navela da podaci o poslovanju banka pokazuju da je bankarski sektor u Srbiji i u 2007. godini nastavio intenzivni rast.

To je rezultat uspešno sprovedenih reformi, zahvaljujući kojima je u proteklom četvorogodišnjem periodu obim poslovanja bankarskog sektora povećan za više od četiri puta, krediti preduzećima za preko tri puta. Krediti stanovništvu povećani su za skoro 11 puta, a od toga stambeni krediti za preko 20 puta.

Bankarski sektor je 2007. godinu završio sa 30.246 zaposlenih, što znači da je samo u prošloj godini omogućio otvaranje 2.154 novih radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: