Živković: Lobi protiv Stare planine

Iza brige o ugroženosti Stare planine krije se „kopaonički lobi“, kaže predsednik opštine Knjaževac Gradimir Živković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

13:38

Default images

Živković je rekao da se iza brige o navodnoj ekološkoj ugroženosti Stare planine, u slučaju primene masters plana Vlade Srbije o razvoju turizma u tom delu Srbije, kriju interesi u kojima prednjači "kopaonički lobi".

"Iza takvih upozorenja kriju se ugroženi interesi jakih lobija, gde prednjači onaj koji upravlja Kopaonikom, jer je očigledno da će im turistički centar na Staroj planini uskoro biti jaka konkurencija", kaže Živković.

On smatra da su ekolozi samo "paravan" iza koga su se sakrili oni koji su poveli kampanju i upitao gde su bili "ekološki dušebrižnici" kada su se gasila sela dve opštine u podnožju Stare planine.

Živković je napomenuo da su velike svetske kompanije za razvoj zimskog turizma zainteresovane za izgradnju smeštajnih kapaciteta na Staroj planini, i da se očekuju ulaganja od nekoliko stotina miliona evra.

"Kad republička vlada usvoji masters plan, u martu bi mogao da bude raspisan međunarodni tender za izgradnju smeštajnih kapaciteta na Staroj planini. Očekuje se da će do 2020. godine biti izgradjeni smeštajni objekti sa 18 hiljada ležaja", izjavio je predsednik opštine Knjaževac i rekao da će se na taj način obezbetiti oko pet hiljada novih radnih mesta.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Goran Petković ranije je potvrdio da će se prilikom realizacije masters plana razvoja Stare planine konsultovati i ekolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: