MPC ulaže 550 miliona evra

Kompanija MPC propertis (Properties) uložiće do 2009. godine oko 550 miliona evra u izgradnju nekretnina u Srbiji i regionu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

13:05

Default images

Predstavnici te srpske kompanije, čiji je suvlasnik nedavno postala američka investiciona banka Meril Linč (Merrill Lynch), kazali su na konferenciji za novinare u Beogradu da će većina novca biti uložena u izgradnju poslovnih i stambenih objekata u Beogradu i ostatku Srbije, a da će deo biti namenjen i za investiranje u susednim zemljama.

Direktor za globalne investicije Meril Linča Robert Švajcer (Schweicer) kazao je da će tržni centar u okviru kompleksa Ušće u Beogradu biti završen do kraja ove godine, a da će izgradnja druge kule početi posle toga.

On nije precizirao vrednost te dve investicije, a MPC propertis je ranije objavio proračune po kojima će trgovinski centar "Ušće" na 130 hiljada kvadratnih metara koštati 150 miliona evra, a kule bliznakinje 40 miliona evra.

Švajcer je potvrdio da je Meril Linč postala suvlasnik MPC propertisa dokapitalizacijom u iznosu od 25 odsto vrednosti te srpske kompanije, a da se vremenom taj udeo može i povećati, ali i smanjiti.

Vrednost investicije on nije naveo, ali je istakao da je to prva investicija te banke u regionu, čija je namera da na taj način postane lider u poslu sa nekretninama na Balkanu.

On je istakao da je posle razmatranja između pet i deset kompanija u Srbiji, meril LInč izabrao da investira baš u MPC propertis, jer u toj investicionoj banci smatraju da im po svojim karakteristikama i filozofiji poslovanja najviše odgovara, ali izbog toga što ima snažnu poziciju u Srbiji i mogućnost širenja u regionu.

“Najinteresantnije u vezi sa MPC propertis je to što se radi o kompaniji koja ima zanimljivu istoriju ulaganja i u komercijalne i u stambene objekte, a poseduje i Poslovni centar Ušće koji ima mogućnost da postane najvažniji poslovni centar u regionu”, ocenio je Švajcer.

Švajcer: Srbija perspektivna za ulaganja

Navodeći da će Meril Linč učestvovati u svim poslovima MPC propertisa, Švajcer je ocenio da postoje dve mogućnosti za nove investicije – atraktivni objekti Robnih kuća “Beograd” i izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata.

On je, međutim, naveo da sa kompanijom “Verano”, kupcem RK “Beograd” za sada nije bilo kontakta i razgovora o saradnji u obnovi i kasnijem korišćenju tih nekretnina, ali i istakao da su u toj kompaniji spremni na takvu saradnju. Švajcer je ocenio i da ima još preduzeća koja će država ponuditi na prodaju, ali da je strategija kompanije da učestvuje samo u onim privatizacijama koje smatraju najinteresantnijim i koje im mogu doneti najveću korist.

Na komentar da je MPC propertis učestvovao u licitacijama za kupovinu i RK “Beograd” i za IMT, ali da je ponudio manje novca nego pobednici, Švajcer je kazao da je ta kompanija ponudila onoliko novca koliko smatra da ta preduzeća vrede.

Zamenik izvršnog direktora MPC propertis Radmila Nikolić je kazala da još nije odlučeno na koji način će biti iskorišćena zgrada BIGZ-a, kod Beogradskog sajma i da se razmatraju dve opcije - adaptacija u poslovni prostor ili hotelsko-poslovni kompleks.

Meril Linč je jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje imovinom klijenata, sa kancelarijama u 38 zemalja i ukupnim kapitalom klijenata koji ima vrednost skoro 1.800 milijardi američkih dolara.

Kao investiciona banka, vodeća je u poslovima trgovine i osuguranja hartija od vrednosti i bavi se strateškim konsaltingom korporacija, vlada, vladinih institucija i pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: