Dinkić: Za NIS minimum 2 mlrd. €

Privatizaciju NIS-a odvojiti od gasnog aranžmana Srbije i Rusije a minimalna cena za 51% te firme treba da bude 2 milijarde evra

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.01.2008.

08:18

Default images

"Za Srbiju je najbolje da se proda većinski udeo u NIS-u i to na kvalifikacionom tenderu, sa aukcijom pred TV kamerama u završnici, gde su dobrodošli i Rusi, kao i svi drugi zainteresovani strateški investitori", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić u intervjuu za Betu.

Dinkić je naglasio da je Srbiji potreban dobar međudržavni gasni aranžman sa Rusijom, ali da cenu za NIS treba odrediti na osnovu tržišnih kriterijuma, a ne direktnom pogodbom.

"Nema razloga da Srbija gasni aranžman sa Rusijom veže za prodaju nacionalne naftne kompanije, jer to nije uradila ni jedna druga zemlja", rekao je Dinkić i dodao da od postignute cene od prodaje udela u NIS-u zavise ne samo prihodi budžeta već i vrednost akcija te kompanije koje će besplatno biti podeljene punoletnim građanima Srbije i zaposlenima u toj kompaniji.

Ako se NIS privatizije po tržišnoj ceni, svaki punoletni građanin će, prema njegovim rečima, dobiti akcije te kompanije u vrednosti od oko 200 evra, dok bi dobio svega 30 evra ako bi se prihvatila "ponižavajuće niska ponuda" ruske delegacije koja pregovara o naftno-gasnom aranžmanu. Dinkić je dodao da bi prihvatanje takve ruske ponude oštetilo budžet Srbije za najmanje 1,6 milijardi evra, što je iznos koji je dovoljan da se izgrade oba nedostajuća autoputa na jugu Srbije, kompletna obilaznica oko Beograda i tri nova mosta u Beogradu.

"Tenderskom prodajom NIS mogla bi da se postigne pet od osam puta veća cena od one koju su ponudili Rusi", istakao je Dinkić i naveo da novi većinski vlasnik NIS -a treba da u tu kompaniju u naredne tri godine investira najmanje 300 miliona evra.

Dinkić je istakao da nije mogao da ostane u radnoj grupu koja pregovara sa Rusima zbog toga što ona nije dobila jasan mandat da se bori za ekonomske interese Srbije, ali da mu nadu uliva što su se pregovarači iz redova DS naknadno ipak saglasili da za NIS -a mora da se ostvari realna cena, da se odmah moraju poštovati ekološki standradi, kao i da se ne sme dozvoliti da bude produžen monopol na uvoz nafte i preradu naftnih derivata do 2013. godine, što su Rusi tražili.

"Profit koji je NIS zvanično iskazao za prošlu godinu je bio 100 miliona evra i nelogično bi bilo prodati tu kompaniju po ceni koja će se samo iz sadašnjeg profita isplatiti za svega nekoliko godina, čak i ukoliko ne bude bilo nikakvih novih investicija", ukazao je on. U pregovorima sa Rusima o gasnom aranžmanu, prema njegovom mišljenju, Srbija treba da nastoji da dobije tranzitni gasovod tri puta većeg kapaciteta od ponuđenog, sa protokom od 30 milijardi kubika godišnje, poput onoga koji su Rusi već dogovorili sa Bugarskom, kao i da Banatski dvor umesto lokalnog postane regionalni centar za skladištenje gasa.

Na pitanje da li u Vladi Srbije postoji većina koja je za tržišne kriterijeme u postupku privatizacije NIS -a, Dinkić je rekao da ohrabruje što je Demokratska stranka shvatila da je prvobitna ponuda Rusa neprihvatljiva.

"Nadam se da će zbog važnosti NIS -a, koji je zajedno sa Telekomom i Elekroprivredom Srbije (EPS) jedan od tri ključna nacionalna resursa, pri odlučivanju o aranžmanu sa Rusijom prevladati razum i svest o borbi za nacionalne interese", rekao je Dinkić i zapitao zašto bi Srbija poklanjala NIS Rusiji koja nikad nije bila bogatija i ima mogućnost da "pošteno plati" tu kompaniju.

Dinkić je dodao da je dobio uveravanja da se pregovori sa Rusima o naftno-gasnom aranžmanu ne vezuju za podršku te zemlje nastojanju da Kosovo ostane deo Srbije.

On je naglasio da prodaja NIS-a mimo tendera sa sobom neizbežno nosi opasnost od korupcije, kao i da bi to moglo potpuno da uruši transparentnost celokupnog sistema privatizacije, jer već ima onih koji su počeli da zagovaraju da bi direktnom pogodbom trebalo da se prodaju i nacionalni avioprevoznik JAT, kao i aerodrom "Nikola Tesla".

Plan Ministarstva ekonomije je, kako je rekao Dinkić, da se tenderi za NIS i JAT raspišu u aprilu, a da se pre toga, od 28. januara do 31. marta, evidentiraju sadašnji i bivši zaposleni u tim kompanijama, kako bi ostvarili pravo na besplatne akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža, obračunato na procenjenu tržišnu vrednost NIS-a i JAT-a pre privatizacije.

Od 31. marta do 31 maja u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje prijavljivali bi se bivši i sadašnji radnici Telekoma i Galenike i od 31. maja do 31. jula radnici EPS-a i Aerodroma "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: