Galenika najavila gradnju fabrike

Kompanija Galenika je potpisala ugovor o izgradnji fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda vredne 46 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.12.2007.

12:43

Default images

Ugovor je u ime Galenike, kao investitora, potpisao generalni direktor Aleksandar Pravdić, a u ime italijanske kompanije "IMA Itali”, kao izvođača radova, generalni direktor Andrea Malagoli.

Fabrika, koja će se graditi u krugu Galenike, prostiraće se na devet hiljada kvadratnih metara, imaće kapacitet proizvodnje od dve milijarde tableta i sto miliona kapsula godišnje i ispunjavaće najviše evropske i svetske standarde u oblasti farmacije.

Rok za završetak radova je 23 meseca od potpisivanja ugovora, i finansiraće ih Galenika iz sopstvenih sredstava, naveo je Pravdić i dodao da se radi o "grinfild investiciji, koja se plasira u proizvodnju". Projekat obuhvata izvođenje građevinskih i instalaterskih radova, nabavku i ugradnju tehnološke i ostale opreme, validaciju i puštanje u rad.

Na mestu na kome će se graditi fabrika, 1991. godine je započeta izgradnja fabrike cefalosporinskih proizvoda, međutim, radovi nisu dovršeni, tako da je sada izvršena prenamena fabrike.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je rekao da "mirne savesti može da preporuči građanima", koji će dobiti besplatne akcije Galenike, da ne žure sa njihovom prodajom jer će vrednost akcija te kompanije u narednim godinama znatno porasti.

On je dodao da je Galenika, i pored problema koje je u proteklim godinama pretrpela privreda u Srbiji, uspela da sačuva svoj udeo na tržištu, ali sada to mora da "potkrepi" ulaganjem u savremene tehnologije.

Galenika ima godišnju proizvodnju od 1,2 milijarde tableta i kapsula i udeo od oko 30 odsto na farmaceutskom tržišstu Srbije. Oko 15 odsto proizvodnje ide u izvoz, i to u Republiku Srpsku, Makedoniju, Rumuniju, Ukrajinu, Belorusiju, Uzbekistan, Albaniju, Mangoliju, a za iduću godinu završeni su pregovori o izvozu u centralnu i zapadnu Afriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: