Rusi hoće kargo centar u Beogradu

Aerodrom “Šeremetjevo” ponudio je Vladi Srbije strateško partnerstvo u izgradnji kargo centra na aerodromu “Nikola Tesla”.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 20.12.2007.

11:02

Default images

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da bi izgradnja kargo centra na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ mogla da počne sledeće godine, a da u tom poslu želi da učestvuje ruski aerodrom „Šeremetjevo“, koji je već dostavio ponudu srpskoj vladi.

“Imamo dobru ponudu Rusa, koji žele da budu strateški partneri u izgradnji kargo-centra u Beogradu. Tu ponudu trebalo bi da razmotrimo odmah posle Nove godine. Sve može da se reguliše međudržavnim sporazumom. Pripremam informaciju za vladu i o tome ćemo uskoro razgovarati. Rusi žele da učestvuju bilo kao većinski, ili manjinski vlasnici budućeg kargo-centra, a naravno sve zavisi od odluke Vlade Srbije”, naveo je Ilić.

Prema njegovim rečima, vrednost radova zavisila bi od varijante za koju se vlada opredeli.

“Sve zavisi od toga da li će se projekat realizovati odjednom ili u fazama. U igri je, kao prva faza, površina od 18 hektara, a ukupno kargo centar će se prostirati na oko sto hektara. Pitanje je, dakle, da li ćemo projekat realizovati odjednom, ili u dva koraka”, objasnio je Ilić.

Američka kompanija „Dajnkorp“ odustala je pre nešto više od godinu dana od izgradnje kargo i logističkog centra u Beogradu, uz obrazloženje da je to učinjeno zbog interne promene vlasničke strukture.

Bilo je planirano formiranje zajedničkog preduzeća u koje bi “Dajnkorp” uneo 60,6 miliona dolara za izgradnju, a beogradski aerodrom zemljište. Predviđena je bila izgradnja velikog broja objekata koji bi služili kao kargo-skladišta, logistička skladišta sa pripadajućom infrastrukturom.

Direktor beogradskog aerodroma Bojan Krišto istakao je nedavno da bi trebalo ispitati potrebu i ekonomsku opravdanost ulaska u projekat izgradnje kargo centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: