Vojvodina:Magistralna optička mreža

U Novom Sadu je puštena u rad magistralna optička mreža kompanije SBB, koja povezuje sve opštine na teritoriji Pokrajine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

12:44

Default images

Mrežu je u rad pustio predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić koji je rekao da ona ima višestruki značaj za građane, preduzeća i administraciju u Vojvodini, jer će omogućiti brže i kvalitetnije elektronsko povezivanje, razmenu informacija i pružanje raznih usluga.

Nova mreža omogućava distribuciju velikog, praktično neograničenog broja TV programa u digitalnom kvalitetu, prenos ogromnih količine podataka u vidu zvuka, slike, Internet signala i drugih vrsta podataka. Ova platforma će građanima i privredi obezbediti i povezivanje poslovnih ljudi i porodica putem IP telefonije.

Generalni direktor kompanije Srpska kablovska mreža (SBB) Dragan Šolak je izjavio da je puštanjem u rad tog "svojevrsnog informacionog autoputa" okončana prva faza izgradnje optičkih vodova u Vojvodini, vredna ukupno 3,5 miliona evra, u kojoj su povezani Novi Sad, Zrenjanin, Vrbas, Vršac i Pančevo.

U tim gradovaima praktično već od sutra bi mogla da krene i digitalna televizija, a sama mreža omogućava i najbrži mogući protok kablovskog interneta i drugih telekomunikacionih servisa.

Glavni optički kablovi su položeni uz obale kanala i reka, sa čim se, posebnim ugovorom, saglasilo i javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", a za uzvrat će svi njeni usputni objekti biti besplatno povezani.

"Na taj način će sve naše stanice imati neprekidnu komunikaciju, omogućiće se daljinska kontrola i automatsko dojavljivanje, što je izuzetno značajno i u borbi protiv poplava", istakao je generalni direktor "Voda Vojvodine" Branislav Radanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: