Magnohrom:Raskinut ugovor o prodaji

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji Magnohroma iz Kraljeva kompaniji “Global stil” iz Velike Britanije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

18:00

Default images

Agencija je donela i odluku o naplati bankarske garancije od 300 hiljada evra i ugovorne kazne od 1,13 miliona evra. Agencija je najavila i da će blagovremeno obavestiti javnost o daljim koracima u postupku privatizacije Magnohroma.

Saopšteno je i da je posle četiri redovne i vanredne kontrole utvrđeno da kupac nije održao kontinuitet proizvodnje, nije ispunjavao odredbe socijalnog i investicionog programa.

"Znajući stanje u Magnohromu, Agencija je više puta organizovala sastanke sa predstavnicima kupca, zaposlenih i lokalne samouprave. Međutim, za više od godinu dana, kompanija ‘Global stil’ nije uradila gotovo ništa, osim što su svaki put obećavali da će ispuniti i premašiti ugovorne obaveze", navodi se u saopštenju Agencije.

Proizvodnja u Magnohromu je, navodi Agencija, praktično stala, jer su neka od postojećih postrojenja stavljena van funkcije, a nova nisu kupljena.
"Imajući u vidu težak socijalni i materijalni status zaposlenih i jasno iznet stav predstavnika zaposlenih da im nije u interesu da se ugovor raskine već da se poštuje i izvršava, Agencija je tokom proteklih godinu dana više puta upućivala apel novom vlasniku i ukazala na neophodnost postizanja sporazuma sa zaposlenima i ispunjavanja ugovornih obaveza", navodi se u saopštenju. Radnici Magnohroma protestovali su početkom ove godine jer su uvideli da novi vlasnik ne ispunjava ugovorene obaveze. Oni su izašli u javnost sa tvrdnjama da je u tom kraljevačkom preduzeću stanje haotično, da se pogoni izdaju u zakup, uzimaju hipotekarni krediti, ne uplaćuju doprinosi i zarade. Ubrzo su se Agenciji za privatizaciju obratili sa zahtevom da se proveri način na koji novi vlasnik ispunjava svoje ugovorne obaveze.

Nakon redovne kontrole ispunjenja ugovornih obaveza polovinom oktobra i uvida u revizorski izveštaj za prvu godinu poslovanja, Agencija za privatizaciju je kupcu Magnohroma odobrila obavezan nakadni rok za ispunjenje ugovornih obaveza.

Kompanija “Global stil” nije ni u naknadnom roku ispunila investicione obaveze, pokrenula proizvodnju i ispunila odredbe socijalnog programa. Ta kompanija je kupila Magnohrom prošle godine po ceni od 1,2 miliona evra i obavezala se da u narednih pet godina u modernizaciju proizvodnje investira oko 23 miliona evra, kao i da broj zaposlenih i obim proizvodnje održi bar na zatečenom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: