Vreoci: Neophodna eksproprijacija

Prve isplate nadoknada žiteljima Vreoca za eksproprisana domaćinstva mogle bi da počnu u aprilu ili maju 2008. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.12.2007.

11:18

Default images

Predsednik tima Rudarskog basena Kolubara za preseljenje tog mesta Miroljub Božović kaže da su posle odluke Vlade Srbije o usvajanju programa preseljenja Vreoca zbog širenja površinskih kopova Kolubare stvoreni preduslovi za konkretizovanje tog velikog posla.

On objašnjava da će zainteresovani za individualno preseljenje, uz novac za svoja domaćinstva i objekte, dobiti i po 30 hiljada evra za kupovinu novog poseda i infrastrukturno opremanje tog zemljišta.

Građani koji budu zainteresovani za kolektivno preseljenje dobiće potpuno opremljene placeve na kojima će novcem dobijenim za otkup sadašnjih domaćinstava i objekata moći da grade nove kuće.

Za kolektivno preseljenje ponuđene su dve lokacije, Rasadnik i Kusadak kod Lazarevca, gde se uveliko radi na opremanju kompletne infrastrukture. On je dodao i da je svima obezbeđeno i prenošenje posmrtnih ostataka rodbine i predaka sa starog seoskog groblja.

Seosko groblje u Vreocima se prema procenama stručnjaka nalazi na 40 miliona tona uglja, dok Vreoci leže na 570 miliona tona kvalitetnog lignita.

Prema projektu, koji su usvojili Kolubara, EPS i Vlada Srbije, preseljenje 1.100 domaćinstava iz Vreoca trajalo bi osam godina, a za te svrhe država je obezbedila oko 143 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: