Jelašić:Restriktivnija politika NBS

Guverner NBS Radovan Jelašić ocenio je da će biti teško održati projektovanu inflaciju od 6 odsto u 2008. godini.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

10:31

Default images

„Ulazimo u 2008. sa jako negativnim izgledom po pitanju inflacije. Umesto sa projektovanih 6,5 u ovoj godini, mi ulazimo u sledeću sa blizu dvoscifrenom inflaciojm“, kazao je on i istakao da će se zbog toga postaviti pitanje nivoa restriktivnosti.

Jelašić je naveo da će to biti svojevrstan test za vladu da li je spremna da bude restriktivnija po pitanju povećanja nekih cena, a da će sa druge strane Narodna banka Srbije uraditi sve kako bi sačuvala stabilnost cena.

Prema njegovim rečima, negativan uticaj na inflaciju imaće i poskupljenja koja su odložena za 2008. godinu, kao što je povećanje cene struje, izdašnost države pred predsedničke i lokalne izbore, ali i kriza na svetskim tržištima.

Jelašić je kazao da će ukoliko struja poskupi za 5 odsto to uticati na rast godišnje inflacije za 0,5 odsto, ali i ocenio da bi država trebalo da razmisli da li se svi problemi rešavaju povećanjem cene električne energije i da postavi pitanje efikasanosti javnih preduzeća i broja zaposlenih.

„Odredjena suma novca će se potrošiti na izbore, a pitanje je šta će biti posle toga. Bio bih sretniji da smo imali zajedničke izbore, jer su svi izbori vezani za dodatna fiskalna izdavanja i bilo bi lepo da su i predsednički i lokalni bili zajedno, jer ćemo posle ovih čekati neke nove izbore i nastaviće se sadašnji nivo trošenja“, rekao je guverner centralne banke.

Jelašić je ponovio da je glavna zamerka NBS na budžet za 2008. godinu ta što je vlada odstupila od Memoranduma za sledeću godinu, koji je usvojen u julu i predviđao je mnogo restriktivniju fiskalnu politiku.

Zbog toga će NBS morati da pooštri monetarnu politiku, a to će značiti skuplje kredite, kazao je on.

Jelašić je ocenio da politička nestabilnost koja bi mogla biti izazvana rešavanjem pitanja statusa Kosova na kratak rok neće imati negativne posledice po ekonomiju, ali da bi u slušaju da potraje nekoliko meseci ili duže, takvo stanje moglo da se odrazi i na ekonomski sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: