"Ruska ponuda više nego dobra"

Ministar energetike Aleksandar Popović kaže da je zadovoljan ruskom ponudom za izgradnju kraka regionalnog gasovoda kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

08:34

Default images

"Ruska ponuda u vidu zainteresovanost Gasproma za gradnju kraka gasovoda Južni potok, završetak skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju NIS-a je više nego dobra", rekao je ministar rudarstva i energetike.

"Mislim da smo dobili više nego dobru ponudu i da treba, kroz pregovore s ruskom stranom, raditi na razjašnjavanju pojedinih aspekata i njegovoj realizaciji", rekao je Popović u intervjuu Politici.

On je dodao da je Vlada Srbije formirala radnu grupu, kojom predsedava premijer i koja će u narednim nedeljama, ali svakako ne gubeći vreme, sa ruskom stranom raditi na usaglašavanju dokumenta.

"Javnost će biti upoznata sa tekstom nakon što on bude usaglašen, a krajnju reč će, u svakom slučaju, jer je reč o međudržavnom sporazumu, dakle, zakonskom tekstu, imati Skupština", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, konkretna pitanja u vezi s gradnjom i vlasništvom nad gasovodom će svakako biti tema razgovora, ali ono što je apsolutno sigurno je da bi se u izgradnji gasovoda kroz Srbiju uposlile domaće kompanije, tako da bi Srbija i tokom gradnje i te kako imala koristi od ove investicije, vredne više od milijardu dolara.

Govoreći o modernizaciji Naftne industrije Srbije, Popović je rekao da je ona neophodna kako bi se i u srpskim rafinerijama proizvodilo gorivo evropskog kvaliteta, a za to je neophodan stateški partner.

"Uveren sam da prednost treba da ima onaj ko poseduje sopstvene izvore nafte, jer bi se na taj način dugoročno obezbedilo snabdevanje crnim zlatom, uposlile NIS-ove rafinerije, a tržište bi bilo dobro snabdeveno svim vrstama derivata", kazao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: