Hajneken kupio MB pivaru

Multinacionalna kompanija Hajneken objavila je kupovinu srpske pivare Rodić MB u Novom Sadu, ali vrednost tog posla nije saopštena.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2007.

08:31

Default images

Hajneken će transakciju finansirati iz postojećih sredstava, a kupovine će doprineti rastu zarade po akciji u 2010. godini i počeće da se isplaćuje u 2011, navodi se u saopštenju.

Kupovina će biti završena nakon dobijanja neophodnih dozvola, nakon čega će, prema proceni predsednika Hajnekena za centralnu i istočnu Evropu Nika Nusmajera (Nico Nusmeier), Hajneken postati treći po veličini pivar u Srbiji.

"Kupovina pivare Rodić MB dodatno će doprineti liderskoj poziciji Hajnekena na rastućem tržištu centralne i istocne Evrope", naveo je Nusmajer.

Hajneken je procenio da će se u 2007. godini tržište piva u Srbiji uvećati od tri do pet odsto. Procenjena godišnja potrošnja piva u 2006. godini iznosila je 5,6 miliona hektolitara, a prosecna potrošnja po stanovniku bila je 52 litra.

Grupa Hajneken je vlasnik je više od 115 pivara u više od 65 zemalja. Ukupan obim prodaje te grupe je 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtim proizvođačem piva u svetu. U 2006. godini imala je prihod od 12 milijadi evra, a neto profit 930 miliona evra, ne računajući vanredne stavke i amortizaciju.

Rodić MB potvrdio prodaju

I Rodić MB holding je potvrdio da je prodao Pivaru MB iz Novog Sada multinacionalnoj kompaniji Hajneken, ali je naglasio i da su se „partneri dogovorili da ne otkrivaju cenu prodaje“. "Kompanija Rodić MB je zadovoljna transakcijom ne samo zbog uspešne prodaje pivare već i zbog mogućnosti poslovne saradnje Hajnekena sa drugim članicama holdinga", ističe se u saopštenju.

Pivara Rodić MB osnovana je 2003. godine, ima kapacitet od 1,5 miliona hektolitara i zapošljava 282 ljudi. Vlasnik je brendova MB premijum, MB pils i Master, a u 2007. je predviđena ukupna prodaja od 500 hiljada hektolitara piva, navodi Hajneken.

Kapital novosadske pivare, prema podacima Agencije za privredne registre, procenjen je na 11,5 milijardi dinara (oko 145 miliona evra), poslovni prihodi u 2006. godini iznosili su 1,5 milijardi dinara (oko 18,5 miliona evra), a dobit je bila 6,5 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: