Usvojen predlog o podeli akcija

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

18:41

Default images

Prema usvojenom predlog oko četiri miliona građana bi trebalo da dobije po 1.000 evra u akcijama. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je na konferenciji za novinare da bi predlog zakona trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja godine po hitnom postupuku.

"Predlog zakon se odnosi na podelu akcija u Naftnoj industriji Srbije, Elektroprivredi Srbije, Telekomu, Aerodromu 'Nikola Tesla', Jat ervejzu i fabrici lekova Galenika", naveo je on.

Zaposleni i penzioneri u tim javnim preduzećima, kazao je Đelić, dobiće akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža, na osnovu procenjene vrednosti svakog preduzeća pre privatizacije ili jednokratnu naknadu od oko 4 hiljade evra.

Kako je istakao, procenjeno je da će tržišna vrednost 15 odsto akcija navedenih šest javnih preduzeća, koje će biti podeljene građanima, u momentu privatizacije vredeti četiri milijarde evra, a da će se četiri miliona građana prijaviti za besplatne akcije.

"Predloženi model podele akcija i privatizacije javnih preduzeća povećaće efikasnost i konkurentnost srpske privrede i ubrzati približavanje Evropskoj uniji (EU)", ocenio je vicepremijer.

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da će oko 150.000 zaposlenih i penzionera u javnim preduzećima moći da biraju da li će uzeti akcije ili naknadu u ukupnom iznosu od 500 do 700 miliona evra, ali da će morati da plate porez na kapitalnu dobit ako uzmu akcije.
Svi građani Srbije, istakao je, koji su postali punoletni do 31. 12. 2007. godine, a ispunjavaju uslov da su zaključno sa 30. junom 2007. godine upisani u knjige državljana dobiće pođednaku vrednost akcija bez obzira na godine ili radni staž.

Dinkić je naveo da će građani pravo da prodaju akcija na berzi steći do šest meseci od utvrđivanja tržišne cene, odnosno privatizacije preduzeća, a najkasnije do kraja 2010. godine.

Evidentiranje građana za dobijanje akcija trajaće šest meseci preko Aencije za privatizaciju Srbije u toku 2008. godine, kazao je ministar dodajući da građani neće plaćati porez na dobit ili troškove prve prodaje akcija na berzi.

Dinkić je ocenio da će predloženi model privatizacije javnih preduzeća "pogurati" reforme u Srbiji i omogućiti da se godisnje privuče po šest milijardi dolara direktnih stranih investicija.

Kako je istaknuto, ustupanje il prenošenje akcija na drugu osobu pre prodaje na berzi biće zabranjeno zakonom.

Dinkić je kazao da su model besplatne podele akcija prihvatili svi sindikati, osim zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije.

"Ukoliko se zaposleni u NIS-u odluče da štrajkuju zbog predloženog modela to će biti štrajk pohlepe, a ne štrajk za socijalna prava. Neka štrajkuju koliko god hoće", istakao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: