Raspisan tender za prodaju Ikarbusa

Agencija za privatizaciju raspisala je tender za prodaju 39,2 odsto kapitala fabrike autobusa i specijalnih vozila "Ikarbus".

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2007.

10:41

Default images

Na prodaju se nudi 29,23 odsto kapitala (111.499 akcija) u vlasništvu Akcijskog fonda i 10 odsto (38.125 akcija) u vlasništvu PIO fonda, nominalne vrednosti 600 dinara po akciji. Rok za dostavljanje ponuda je 8. februar 2008. godine, navedeno je na sajtu Agencije za privatizaciju.

Uslov za učešće na tenderu je uplaćeni depozit ili dostavljena licitaciona garancija u iznosu od 50.000 evra, dok se tenderska dokumentacija može otkupiti po ceni od 8.000 evra od 10. decembra.

Pravo učešća imaju zainteresovani kupci koji se bave proizvodnjom vozila ili karoserija za motorna vozila najmanje tri godine i ostvarili su poslovni prihod od najmanje 30 miliona evra u 2006. godini. Ponuđači su obavezni da otkupe sve akcije države, jer će Akcijski fond posle potpisivanja Ugovora o prodaji pozvati ostale akcionare u čijem je posedu 60,7 odsto akcija, da svoje hartije od vrednosti pridruže akcijama koje država ima preko dva fonda.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 720 zaposlenih, lider je u proizvodnji autobusa u jugoistočnoj Evropi. Proizvodi gradske, međugradske i turističke autobuse na prirodni gas. Kapacitet je hiljadu vozila godišnje, a do sada je iz fabrike "izašlo" 20.000 autobusa.

Kao osnovne prednosti firme na sajtu Agencije za privatizaciju navedeni su duga tradicija proizvodnje različitih tipova autobusa i dobra lokacija fabrike, a pominje se i mogućnost plasmana proizvoda u zemlje bivše Jugoslavije i Rusije. Kao glavni nedostatak je označen "veliki broj zaposlenih za trenutni obim proizvodnje".

Nijemčević: Za "Ikarbus" zainteresovano 10 kupaca

Direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević ranije je izjavio da je za kupovinu državnog paketa zainteresevano deset, uglavnom evropskih kompanija koje se bave istom delatnošću.

I izraelska firma "Kavim Pablik trasportejšn" najavila je učestvovanje na tenderu. "Kavim" je već vlasnik nekoliko autoprevoznika u Srbiji - nedavno je kupila „Sandžaktrans", a većinski je vlasnik i "Autoprevoza" iz Čačka i "Jedinstva" iz Vranja.

"Kavim" je najveći privatni prevoznik u Izraelu i ima učesće u najvećoj fabrici autobusa u Izrelu - "Merkavim".

Kako su istakli predstavnici te kompanije, "Kavim" će pokušati da učestvuje na tenderu za "Ikarbus" a ako ne budu uspešni u toj kupovini otvoriće sopstvenu fabriku za proizvodnju autobusa u ovoj regiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: