FREN: Vlada da ne popusti oko plata

Stručnjaci beogradskog Fonda za razvoj ekonomske nauke (FREN) ocenili su da Vlada Srbije ne bi trebalo da popusti pristiscima

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

08:24

Default images

"Predloženi budžet za 2008. godinu nije uspeo da napravi zaokret ka restriktivnoj fiskalnoj politici, jer je predviđeno smanjenje javne potrošnje od 0,7 odsto BDP, iako je bilo najavljivano 1,7 odsto", izjavio je saradnik FREN-a Pavle Petrović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, smanjenju javne potrošnje može da pomogne politika plata, odnosno zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Petrović je dodao da je visok deficit platnog bilansa od 16 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko se očekuje u ovoj godini, osnovna neravnoteža privrede Srbije.

"Do kraja godine ukupan deficit biće jedan odsto BDP, a za sledeću godinu predviđeno je dva odsto BDP, što je nepovoljno za spoljnotrgovinski deficit", precizirao je on.

Petrović je rekao da je od jula do oktobra rast uvoza "nastavio da se ubrzava", zbog visoke tražnje i jačanja dinara, dok je kod rasta izvoza zabeleženo usporavanje.

"Zbog brzog privrednog rasta, stanovništvo povećava potrošnju zaduživanjem, očekujući rast dohodaka, i tako utiče na povećanje deficita", dodao je on.

Srbiji je, kako je rekao, najbliža Bugarska sa deficitom od 15 odsto BDP, zatim Rumunija sa oko 12 odsto, dok Mađarska, Hrvatska i Slovačka imaju između pet i 10 odsto BDP.

"U sledećoj godini ne treba očekivati krizu platnog bilansa zbog visokih deviznih rezervi Srbije, ali je taj visok nivo deficita na srednji rok neodrživ", napomenuo je Petrović.

Kako je rekao, taj deficit se može nadoknaditi samo novim stranim direktnim investicijama, javna potrošnja mora da se smanji, a država
svojom štednjom treba da ostavi prostor privatnom sektoru.

Petrović je ocenio da će se planirani privredni rast u 2008. godini od šest odsto "lako ostvariti, ukoliko ne bude pada poljoprivrede proizvodnje". Najveći izazovi biće, kako je istakao, povećanje cena prehrambenih proizvoda i visoke cene goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: