Hipo se dokapitalizuje sa 100 mil €

Hipo Alpe-Adrija banka u Srbiji izvršiće dve dokapitalizacije u narednih godinu dana u ukupnom iznosu od 100 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2007.

13:33

Default images

Predsednik Izvršnog odbora Hipo banke u Srbiji Vladimir Čupić najavio je da će dokapitalizacija biti izvršena u dve tranše u iznosu od 30 i 70 miliona evra, od čega će jedna biti do kraja ove, a druga u prvom kvartalu sledeće godine. Upisani kapital banke će na taj način biti povećan na 250 miliona evra.

Narodna banka Srbije propisala je da do kraja godine banke moraju da smanje limit na pozajmice stanovništvu sa sadašnjih 200 odsto na 150 odsto osnovnog kapitala, zbog čega će većina banaka morati ili je već izvršila dokapitalizaciju. To ograničenje se odnosi i na subvencionisane kredite, a izuzeti su krediti poljoprivrednicima i preduzetnicima.

Čupić je na konferenciji za novinare povodom obeležavanja pet godina rada Hipo banke u Srbiji kazao da su planovi da banka za pet godina poveća bilansnu sumu za 57 odsto na 2,6 milijarde evra i utrostruči broj klijenata na više od 300.000.

Hipo banka će do 2012. godišnje otvarati u proseku po 6 novih poslovnica, čime će njihov broj dostići 70, a planira se i rast od oko 70 odsto u plasmanima kredita stanovništvu, na oko 1,3 milijarde evra.

Hipo banka je na kraju trećeg kvartala ove godine imala tržišni udeo od 9,2 odsto i treća je najuspešnija banka u Srbiji, a plan je da u narednih pet godina zadrži tu poziciju, kaže Čupić.

Prema njegovim rečima, za pet godina će u banci biti 1.115 zaposlenih, što je za oko 300 radnika više nego danas.

Hipo Alpe-Adrija banka posluje u Srbiji od 2002. godine, njen većinski vlasnik je nemačka Bayern LB grupa sa 50 odsto kapitala, a drugi najveći akcionar sa 26,5 odsto kapitala je austrijski Wiener Stadtische.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: