Gibnjara prodata za 112 mil. dinara

Kraljevačko preduzeće „Gibnjara“ prodato je danas za 112,4 miliona dinara austrijskoj kompaniji „Stirija federn“.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2007.

14:29

Default images

Dragomir Garićević, direktor kraljevačke fabrike za proizvodnju gibnjeva za vozila, istakao je da je „Gibnjara“ prodata dobroj firmi, odnosno najvećem evopskom proizvodjaču koji pokriva 50 odsto potreba na evropskom tržištu.

"Ovo je najuspešnija privatizacija u metalskom kompleksu van Beograda", rekao je Garićević posle aukcije u Agenciji za privatizaciju i dodao da austrijski koncern tržištu isporuči 110.000 tona proizvoda godišnje i u svom sastavu ima sedam gibnjara.

Planovi te kompanije su da sadašnju proizvodnju kraljevačke fabrike sa 1.500 tona poveća na 6.500 tona u sledećoj godini, čime će ostvariti promet od oko 11 miliona evra. Garićević je naveo da je prošlogodišnji promet "Gibnjare" iznosio oko 3,5 miliona evra.

Bugarska firma Intertrust, koja se bavi trgovinom čeličnih proizvoda, kupila je na aukciji tri preduzeća iz Min Holdinga - Modelaru, Obojene metale i Livmin iz Niša za ukupno 49,4 miliona dinara.

Izvršni direktor Intertrusta Robert Mladenov kaže da se ta bugarska kompanija već pozicionirala na tržistu Srbije kupovinom Leminta iz Leskovca, Zastava Kovačnice iz Niša i Fabrike alatnih mašina iz Min Hodinga.

Kako je rekao, u leskovači Lemint, koji se sada zove Interlemint, investirano je 10 miliona evra.

Intermont danas nije uspeo da kupi fabriku Sivi liv, takodje iz Min Holdinga, čiji je vlasnik za 38 miliona dinara postala poljska firma za proizvodnju rudarskih mašina Kopeks. Početna cena bila je 12,9 miliona dinara.

Prema rečima predstavnika, Kopeks je u Srbiji već kupio preduzeća Oprema, Mont i Fitip iz niškog Min Holdinga, a novom kupovinom žele da zaokruže tehnološki proces.

Izraelski Kavim pablik kupio Sandžaktrans

Izraelska prevoznička kompanija Kavim pablik kupila je na aukciji Agencije za privatizaciju preduzeće za putnički saobraćaj "Sandžaktrans" iz Novog Pazara po ceni od 78 miliona dinara.

Kavim pablik je jedno od najvećih autoprevoznih preduzeća u Izraelu i ima firmu za proizvodnju autobusa, a u Srbiji su već postali većinski vlasnici „Jedinstva“ iz Vranja i „Autoprevoza“ iz Čačka.

Predstavnici te kompanije planiraju da kupe nove autobuse i unaprede poslovanje "Sandžaktransa".

U planu je i pokretanje proizvodnje autobusa u Srbiji, a najavili su da žele da kupe i "Ikarbus", kada bude ponuđen na prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: