Potpisan ugovor o prodaji DDOR-a

Ugovor o prodaji 83,3 odsto osiguravajuće kuće DDOR Novi Sad italijanskoj kompaniji Fondiarija potpisan je danas u Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

13:50

Default images

Italijanska kompanija time je i formalno kupila 83,3 odsto akcija novosadskog osiguravajućeg društva za 220 miliona evra. Predsednik Tenderske komisije Slobodan Ilić tom prilikom je rekao da su članovi komisije uprkos raznim procena da je ponuđena cena za DDOR preniska, doneli jedinu racionalnu odluku i prihvatili ponudu Fondiarije.

Kupoprodajni ugovor za osiguravajuću kuću DDOR potpisan je posle razočaravajućeg tendera na kojem se sa ponudom pojavila jedino italijanska Fondiarija SAI. Posle nedelju dana razmatranja te ponude praćenog brojnim spekulacijama da bi u ovom trenutku trebalo odustati od prodaje novosadske kompanije, tenderska komisija je ipak odlučila da prihvati ponudu Italijana.

Cena od 220 miliona evra je, prema rečima predsednika Tenderske komisije Slobodana Ilića, dobra, jer to znači da su akcije prodate za 125 evra po akciji što je više od osam puta više od nominalne vrednosti akcije.

Ilić objašnjava da se na odluku o prihvatanju ponude čekalo nedelju dana kako bi komisija dobila informacije o cenama koje su u ovakvim transakcijama postizane u Evropi u protekle dve i po godine.

"Moram da kažem da je Tenderska komisija u periodu donošenja odluke bila izložena različitim pritiscima u smislu da se u medijima jako puno licitiralo za ili protiv ponuđene cene, a da zapravo niko nije davao nikakvu repernu cenu nego su to bile lepe želje. Mislim da su i Upravni odbor i Tenderska komisija primenili racionalni pristup", kaže Ilić.
Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da će država za svoj deo akcija u DDOR-u dobiti oko 97 miliona evra. "Sa jedne strane dobijamo jednog vrlo ozbiljnog italijanskog investitora na našem tržištu, a sa druge strane obezbeđujemo ulazak u zonu kada je tržište osiguranja u većinskom privatnom vlasništvu. Sa ovom transakcijom oko dve trećine tržišta osiguranja je u privatnim rukama", rekao je ministar Cvetković.

Direktor Fondiarije Fausto Markioni rekao je da je kupovina DDOR-a istorijski trenutak za Fondiariju i jedan od prvih koraka u realizaciji njene strategije internacionalizacije.

"Ova investicija predstavlja izraz našeg poverenja u Srbiju u trenutku kada međunarodna zajednica pažljivo posmatra politički razvoj u ovoj zemlji i čitavom regionu", izjavio je Markioni.

On je dodao da u Fondiariji znaju "da je Srbija velika nacija, da predstavlja ključnu zemlju regiona i smatramo je veoma važnim tržištem. Verujemo i da će naše prisustvo ovde ojačati odnose naših zemalja".

Osiguravajuća kompanija Fondijarija-SAI nastala je 2002. godine i zauzima treće mesto na italijanskom tržištu osiguranja, iza Đeneralija i RAS-a. Na srpskom tržištu, Fondiarija će, osim sa Đeneralijem koji posluje sa kompanijom Delta, za klijente morati da se bori sa još 18 osiguravajućih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: