Gasprom želi većinski kapital NIS-a

Gasprom želi da učestvuje u privatizaciji Naftne industrije Srbije i kupi većinski paket akcija, kaže portparol te kompanije.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2007.

13:26

Default images

Predstavnik za medije ruske naftne kompanije Sergej Kuprijanov izjavio je da je Gasprom zainteresovan za učešće u privatizaciji NIS-a i želi da kupi većinski paket akcija, a o tim namerama je već informisao Vladu Srbije i očekuje odgovor.

Na pitanje da li bi ruska kompanija kupila manjinski paket, Kuprijanov je dnevnom ekonomskom listu Biznis rekao da je Gasprom "spreman da razmotri svaku varijantu privatizacije" koju predloži srpska vlada, ali da "smatra da je kupovina kontrolnog paketa najbolje rešenje za strateškog investitora". "NIS zahteva značajnu rekontrukciju i modernizaciju i ta činjenica bi trebalo da bude uzeta u obzir pri odredjivanju cene kompanije", rekao je on.

Gasprom bi, ukoliko kupi NIS, kako je naveo Kuprijanov, bio zainteresovan za izgradnju efikasne, savremene kompanije koja će biti konkurentna na evropskom tržištu.

On je rekao da je u planu da "konačna razrada" projekta Južzni potok bude završena do kraja 2008. godine, navodeći da se trenutno razmatraju dve moguće maršrute - severna i južna, koje bi se protezale preko teritorije članica Evropske unije.

"Odluku o konacnoj maršruti i obimu gasovoda nameravamo da usaglasimo sa tehničko-ekonomskim uslovima projekta, koji će izvesti Gasprom i italijanska kompanija Eni", rekao je porptarol ruske naftne kompanije, jedne od tri najveće u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: