Poništena prodaja "Eko hrane"

Agencija za privatizaciju objavila je da je poništila aukcijsku prodaju preduzeća "Eko hrana" iz Boljevca.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

13:29

Default images

Odluka je doneta, kako je objavljeno na sajtu agencije, na osnovu rešenja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja donetog 19. novembra, i na osnovu dva zakona - o privatizaciji i o opštem upravnom postupku.

Ta aukcija održana je 13. septembra kada je za oko 25,3 miliona dinara "Eko hranu" kupio Sreten Jocić, u javnosti poznatiji kao "Joca Amsterdam".

Agencija za privatizaciju je, međutim, početkom oktobra stopirala potpisivanje ugovora o prodaji, prema zvaničnom obrazloženju, najduže do 90 dana iz investiciono-ekoloških razloga. Ustanovljeno da je preduzeće "Eko hrana" od izuzetnog značaja za Republiku i lokalnu zajednicu.

U pojedinim medijima je objavljeno da je stopiranje potpisivanja kupoprodajnog ugovora u skladu sa uredbom kojom se zabranjuje da se na javnim aukcijama preduzeća kupuju osobe koje su osuđivane za krivična dela.

Protiv Jocića, koji je marta 2006. izručen Srbiji iz Holandije, vodi se istraga pred Okružnim sudom u Beogradu, pod sumnjom za krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Uredba je doneta 4. oktobra, pa je s pravnog aspekta bilo nemoguće retroaktivno je primeniti. Tako je aukcija poništena, na osnovu člana 62. Zakona o privatizaciji kojim se bliže definiše da nadzor nad poslovima privatizacije obavlja nadležno ministarstvo.

Aukcija je poništena i na osnovu Zakona o upravnom postupku, koji uređuju da se rešenje može u svako doba oglastiti ništavim po službenoj dužnosti na predlog stranke ili državnog, odnosno javnog tužioca, kao i da se poništavanjem rešenja i oglašavanjem rešenja poništavaju pravne posledice koje je to rešenje proizvelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: