"Sadašnji kurs dinara idealan"

Nagli rast kursa evra prema dinaru u poslednje dve nedelje su kratkotrajna pojava, ocenio je ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

11:55

Default images

"Može se pretpostaviti da je do naglog porasta kursa došlo zbog dospeća dugova preduzeća. Ali, složio bi se sa ekonimistima da je ovo ipak kratkoročna pojava", naveo je Zdravković za B92.

Na pitanje da li će građani osim većih rata za kredit na još neki način osetiti poremećaj kursa, on je odgovorio da će svakako biti pogođen svačiji džep, jer je većina građana zadužena.

"Guverner NBS Radovan Jelašić je još od oktobra, novembra 2005. godine upozoravao građane da se ne zadužuju i da je neodrživ tako visok rast zaduživanja. Naglašavam da će ovo kratko trajati i da će se već narednih dana tržište stabilizovati", ocenio je Zdravković.

NBS je juče prvi put posle skoro sedam meseci intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom četiri miliona evra, kako bi sprečila prevelike fluktuacije kursa.

"Intervencija je krajnje simbolična. Mnogo više su intervenisale poslovne banke, koje su u četvrtak kupile dinarske papire NBS u vrednosti od 61 milijardu dinara, što je oko 125 miliona evra, da bi sprečile dalji rast kursa evra, jer njima nikako nije u interesu da evro raste", kaže on.

Prema njegovim rečima, Centralna banka je uvek intervenisala na strani ponude kroz otkup deviza na osnovu menjačkih poslova, a sada predstavlja simboličnu reakciju, koja stavlja do znanja da se dalji strmoglav rast evra spram dinara neće desiti.

"Mislim da bi, s obzirom da su predviđanja da će kurs biti 80 dinara za jedan evro, bilo idealno da ostane na ovom nivou od 84,85 dinara. Građanima savetujem da ne manipulišu ni sa jednom ni sa drugom valutom. Jednostavno ovo je jedna sasvim tržišna pojava, koja je najavljavana. Ne bi trebalo da se zaleću ni da kupuju, oni koji su u kreditima oni će svakako morati da plate skuplje, ali ni da prodaju", kaže Zdravković.
Indeksi realnih zarada i BDP-a
On je rekao da je do porasta zarada sa jedne strane došlo zbog apresijacije kursa, koja je odgovarala poslovnim bankama, jer su građani mogli da podignu više kredita indeksiranih u evrima i švajcarcima, a sa druge strane neobuzdanim rastom zarada.

"Građani nisu bili zabrinuti godinu, godinu i po dana unazad kada su dobijali. Mi imamo rast zarade za nekih 35 do 40 odsto u evrima i to nije održivo na duži rok. Ove godine ćemo imati rekordnu vrednost realnih zarada, koja je ikad ostvarena u Srbiji, ali nije zarađena našim radom. Prethodnih sedam godina prosečna godišnja stopa rasta zarada je bila 26 odsto u evrima. To je totalno neodrživo", kaže Zdravković.

Prema njegovim rečima, problem je precizirati u kojim sektorima je najviše rasla zarada.

"Masa ljudi, koji su imali najniže zarade, je ostajala bez posla, a u uzorku u kome se obračunavaju zarade ostaje najviše naftaša, duvandžija, finansijskog sektora, koji veoma pristojno zarađuju. Problem za Srbiju je izvozni sektor i ova mala korekcija kursa bitno utiče na njihov finansijski bilans", rekao je on.

Zdravković je naveo da gubitnika ne bi bilo ako bi se zadržao trenutni kurs.

"NBS neće drugu godinu za redom ostvariti gubitak, biće u pozitivnoj sferi, poslovne banke će imati još veći rast profita u odnosu na 2006, stanovništvo ima rast prihoda od 27 odsto dinarski, čak i ova mala depresijacija znači u evrima rast od nekih25 odsto. I zato nema gubitnika", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: