Trgovinski deficit 7,4 mlrd. dolara

Spoljnotrovinski deficit Srbije u prvih deset meseci ove godine dostigao je 7,4 milijardi evra, objavio je RZS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

09:41

Default images

To je povećanje od 38,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Deficit u evrima iznosi 5,4 milijarde, odnosno veći je za 27,9 odsto nego u istom periodu 2006. godine, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku i dodaje da je ukupan izvoz robe od januara do oktobra povećan za 39,1 odsto na 7,1 milijardu dolara.

Direktor Zavoda Dragan Vukmirović je kazao da je uvoz robe dostigao 14,57 milijardi dolara, što je 39 odsto više nego u prvih deset meseci 2006. godine. Pokrivenost uvoza izvozom do janura do oktobra iznosi 49,1 odsto i neznatno je veća je u nego u istom periodu 2006. godine, kazao je on.
Povećanje uvoza je posledica uvoza energenata, koji čine 17 odsto ukupnog uvoza, uvoza rude bakra i gvožđa koje se koriste za proizvodnju osnovnih i drugih metala, a koji na svetskom tržištu imaju povoljnu cenu, kao i rasta javne i lične potrošnje.

Vukmirović je kazao da je u povećanju izvoza značajno učestvovao izvoz povrća i voća, koji je dostigao 388 miliona dolara, kao i izvoz žitarica i proizvoda od ukupno 294 miliona dolara.

Srbija je najviše izvozila u Italiju gde je izvezena roba za 894,6 miliona dolara, sledi Bosna i Hercegovina sa 857,3 miliona dolara i Nemačka sa 771,9 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Ruska Federacija odakle je Srbija uvezla robu za dve milijarde dolara, iz Nemačke je uvezena roba za 1,7 milijardi dolara, a iz Italija 1,4 milijarde dolara.

Suficit u razmeni ostvaren je sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit javlja se u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa i nedovoljnog korišćenja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Suficit Srbije u trgovini sa BiH

Privrednici Republike Srpske sastali se u Privrednoj komori Srbije
Srbija u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom u prvih deset meseci 2007. ostvarila suficit od 459 miliona dolara (311,1 miliona €). Vrednost robne razmene između Srbije i BiH dostigla je 1,26 milijardi dolara, 43,5 odsto više nego u istom periodu 2006, pri čemu je izvoz iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu iznosio 857,6 miliona dolara, 40,36 odsto više nego 2006, a uvoz iz Bosne i Hercegovine 398,6 miliona dolara, 50,7 odsto više nego u 2006, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Preivrednici Republike Srpske su, prilikom sastanka sa kolegama iz Beograda i Južnobanatskog okruga u Privrednoj komori Srbije, istakli da je Srbija najznačajniji uvoznik u Republiku Srpsku sa učešćem od 27 odsto u uvozu, i da Republika Srpska u trgovini sa Srbijom ima deficit.

Oni su naveli da je uvoz iz Srbije u RS ove godine iznosio je oko 500 miliona evra, dok je izvoz iz RS u Srbiju bio 150 miliona evra.

Privrednici Srbije i Republike Srpske dogovorili su se u Beogradu da pokrenu zajedničku proizvodnju kroz klastere i tako povećaju konkurentnost dve privrede.

"Ta saradnja uz eliminisanje necarinskih barijera odvijaće se u okviru mogućnosti koje otvara početak funkcionisanja Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA)", rekli su privrednici na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: