Komisija još bez rešenja za Verano

Komisija za zaštitu konkurencije još nije donela rešenje u slučaju prodaje Robnih kuća Beograd kompaniji Verano motors.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

15:15

Default images

U Komisiji kažu da su od Verana tražili dodatnu dokumentaciju, među kojom su podaci o budućoj vlasničkoj strukturi Robnih kuća, kao i o delatnosti koju će organizovati u objektima, jer postoji sumnja da će ta kompanija imati dominantan poliožaj na tržištu.

Iako u Veranu tvrde da su svu dokumentaciju dostavili, u Komisiji navode da ona još nije stigla. U međuvremenu, akcionari i poverioci željno čekaju rasplet situacije i uplatu novca, iako postoji mogućnost da se rok za isplatu pomeri do marta sledeće godine.

U komisiji za zaštitu konkurencije kažu da još nije istekao rok za donošenje rešenja o mogućem monopolskom položaju Verano motorsa.

Predsednica komisije Dijana Marković-Bajalović kaže da će ono biti doneto kada Komisija ispita sve sporne detalje, i kada dobije svu traženu dokumentaciju. „Prvo nas je zanimala buduća delatnost RKB, da li će nastaviti da rade ono što su radili pre nego sto su otisli u stecaj ili će se taj prostor koji je vrlo atraktivan i nalazi se u centralnim gradskim zonama iznajmljivati, tj. davati u zakup“, kaže ona.

„Drugo, tražili smo, pošto su bile neke vesti u medijima da zapravo Verano ne nastupa sam već ima finansijera, da vidimo u kakvom su oni međusobnom odnosu. Ne što se tiče porekla novca, već kakva će biti buduća vlasnička struktura. To je za nas relevantno“, dodaje predsednica komisije.
Iz Verano motorsa saopštavaju da su u stalnom kontaktu s Komisijom za zaštitu konkurencije i da su dostavili svu traženu dokumentaciju. Kako je za dnevni list Danas rekao Radomir Živanić, vlasnik te kompanije, Komisija je ta koja je usporila čitav slučaj i apeluje na nju da bude ažurnija.

“Izgleda da Komisija, koja se trenutno bavi Deltom, nema vremena da pogleda i našu dokumentaciju. Nije nam jasno ni šta toliko istražuju, s obzirom na to da smo mi kupili nekretnine, a ne trgovinski lanac i nemamo dominantnu poziciju ni u jednoj delatnosti“, rekao je za Danas Živanić.

„Mislim da ljudi koji sede u Komisiji ne shvataju da nama već mesec dana stoji depozit od 44 miliona evra, koji smo dali kao garanciju za učešće na licitaciji, da nam 370 miliona evra, koje smo obezbedili od grčkog partnera takođe stoji, a da je tržište novca osetljivo na svaku promenu i da se lako može dogoditi da se uslovi pod kojima smo obezbedili sredstva izmene”, objašnjava on.

Akcionari Robnih kuća očekuju da će Verano motors poštovati rokove i uplatiti 360 miliona evra, jer smatraju da se niko ne bi igrao s 44 miliona evra datih za bankarske garancije, koji ostaju državi ako Verano ne isplati kupoprodajnu cenu.
Radoje Arsenić, predsednik UO Udruženja akcionara i poverilaca RK Beograd, kaže za B92 da „’vađenje’ komisije na to da to da li će on biti monopolista ili neće ’ne pije vodu’ iz razloga što u oglasu koji je dat za kupovinu Robnih kuća nigde ne stoji obaveza da se novi vlasnik mora baviti trgovinom“.

„Prema tome to validan odgovor za nas nije. Ako oni to ne obave onda nešto drugo stoji iza toga - ili njihova nespremnost ili nemanje novca. Ja neću da verujem da Verano nema novca, jer ne bi dozvolili da 44 miliona evra propadne“, smatra Arsenić.

Rok za uplatu novca od 30 dana nije fiksan i odlaže se sve dok Komisija ne donese rešenje, a maksimalno četiri meseca od potpisivanja ugovora. To znači da bi prodaja Robnih kuća mogla da se završi tek početkom marta sledeće godine.

Ukoliko Komisija na kraju ne izda rešenje, jer Verano nije dostavio potpunu dokumentaciju, ta kompanija moraće da nadoknadi nastalu štetu Robnim kućama. Međutim, ukoliko Komisija proceni da bi kupovinom Robih kuća Verano stekao dominantan položaj na tržištu, ta kompanija bila bi oslobođena odgovornosti da plati štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: