Vlada traži dokumentaciju o Ateku

Vlada Srbije zatražila od austrijskog tužilaštva dokumentaciju o istrazi koja se u Austriji vodi protiv Mirka Kovača.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.11.2007.

14:44

Default images

Vlada Srbije zatražila je od austrijskog tužilaštva i nadlešnih organa da joj dostave svu dokumentaciju o istrazi koja se u toj zemlji vodi protiv vlasnika komapnije Atek Mirka Kovača, koji je ponudio najveću sumu na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”.

Nakon dobijanja dokumentacije, Vlada će proceniti sve okolnosti kako bi Agencija za privatizaciju mogla da donese valjanu odluku o tome kome će biti prodat Borski basen.

Agencija za privatizaciju je pre tri dana uputila zvaničan dopis Ambasadi Austrije za dostavljanje informacije da li se protiv Mirka Kovača, vlasnika kompanije Atek, vodi krivična istraga i da li protiv njega postoji pravosnažna presuda u Austriji, saopštila je danas austrijska ambasada u Beogradu.

U odgovoru koji je dostavljen Agenciji, austrijski ambasador Gerhard Jandl je naveo da je Atek "renomirana kompanija sa velikim ugledom".

Ponuda Ateka za RTB, kako je naglasio austrijski ambasador, "može doprineti daljem jačanju bilateralnih ekonomskih veza izmedju Srbije i Austrije".

Predsednik Tenderske komisije za prodaju RTB-a Bor Luka Andrić izjavio je pre nekoliko dana da Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije nemaju ovlašćenja da ispituju poreklo novca niti pozadinu poslovanja potencijalnog kupca borskog basena, Mirka Kovača, i dodao da sudski postupak koji se protiv njega vodi nikako ne može da utiče na proces privatizacije.

„Za nas je važno da je on ispunio kvalifikacione kriterijume da je firma čiji je on vlasnik ozbiljan igrač, što je dokazao dokumentacijom koju je podneo“, naveo je tada Andrić.

Kompanija Atek dala je najbolju ponudu za kupovinu RTB-a Bor od 466 miliona dolara.

Protiv vlasnika kompanije, Mirka Kovača, vodi se od 17. septembra sudski proces, pošto je u julu ove godine državno tužilaštvo Austrije podiglo optužnicu protiv njega zbog "namernog stečaja". Pošto se radi o ponovljenom prekršaju, jer je 2000. godine osudjen na šest meseci uslovne kazne zbog namernog stečaja diskoteke "Dorijan Grej", Kovaču preti zatvorska kazna.

Kovač: Sudski postupak bez uticaja na ponudu Ateka

Predsednik austrijskog Ateka Mirko Kovač izjavio je, međutim, da sudski postupak koji se vodi protiv njega neće uticati na ponudu te kompanije za kupovinu RTB Bor jer je reč o privatnoj tužbi iz 1995. godine, koja nema veze sa Atekom.

Kovač je kazao da je za Atek (A-tech) kupovina RTB-a "Bor" strateški cilj radi širenja na jugoistok Evrope.

"Rudarsko-topioničarski basen je nekada bio među svetskim liderima u proizvodnji bakra i ponovo može povratiti nekadašnju slavu poslujući po evropskim standardima. To bi bilo dobro, za Srbiju i za ceo region", rekao je on.

Kovač nije želeo da komentariše spekulacije da ruski SMR, drugoplasirani na tenderu, ima političku podršku u privatizaciji RTB-a, ali je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije "poštovati pravila".

Predsednik Ateka je rekao da ne postoji sumnja da će ta austrijska kompanija obezbediti 466 miliona dolara, koliko je ponudila za kupovinu RTB Bor kao i sredstva ponuđena za investicije. "Poštovaćemo sve uslove tenderske ponude, ali se nadamo da će i srpska vlada poštovati pravila koja su napisali prilikom tendera za kupovinu RTB-a i da će ceo postupak biti transparentan", dodao je on.

Kovač je rekao da će, u slučaju da Atek postane vlasnik kombinata bakra, sindikat RTB-a biti deo tima, ali i upozorio da ta organizacija "neće imati uticaj" na tok privatizacije.

"Sindikat nije taj koji kupuje ili prodaje RTB da bi postavljao uslove, ali se nadam da ćemo dijalogom doći do kompromisnog rešenja", rekao je Kovač.

Sindikat RTB-a je najavio da će od novog vlasnika tražiti da otpremnine radnicima koji budu želeli da dobrovoljno raskinu radni odnos, budu 500 evra po godini staža. Poslednje isplaćene otpremnine u RTB-u iznosile su 250 evra po godini staža.

Prema njegovim rečima, Atek će u svim sektorima u RTB-u uložiti najmanje 200 miliona evra za kupovinu neophodne mehanizacije, ali će prioritet biti zaštita životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: