Komisija traži dodatna dokumenta

Komisija za zaštitu konkurencije još nije donela rešenje u slučaju prodaje RK “Beograd” kompaniji “Verano motors”.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.11.2007.

15:41

Default images

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže za B92 da je Komisija od kompanije “Verano” tražila da joj dostavi dodatnu dokumentaciju, među kojom i izjave o načinu finansiranja kupovine Robnih kuća “Beograd”.

"Tražili smo podatke ko sa njima ulazi u tu priču, odnosno da li se sami pojavljuju kao kupac (Robnih kuća "Beograd") ili idu zajedno sa nekim. Nezvanično smo čuli da oni zatvaraju finansijsku konstrukciju s 'Marfin grupom' i želimo da vidimo kakav je njihov odnos - da li je reč o čistom finansiranju ili i oni postaju neki suvlasnici", rekla je ona.

Marković-Bajalović je dodala da je Komisija tražila i objašnjenje o tome kakve su namere u pogledu delatnosti, jer, kako je objasnila, teško je posmatrati Robne kuće "Beograd" kao trgovinske objekte, pošto one nisu tako poslovale, već su iznajmljivale svoj poslovni prostor.

Tražena dokumentacija još nije dostavljena, a odluka Komisije o tome da li će “Verano” kupovinom nekada najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji postati monopolista ili ne, ne ne očekuje se u narednih nedelju ili dve, kazala je ona.

Potpredsednik "Verano grupe" Krsta Sandić kaže da će Komisiji za zaštitu konkurencije sva tražena dokumentacija biti dostavljena sutra. "Sve je u redu i sve se obavlja po planu", tvrdi Sandić.

Kompanija "Verano" saopštila je danas da je spremna za uspešan završetak kupovine Robnih kuća "Beograd", odnosno da će po dobijanju rešenja od Komisije platiti cenu od 360 miliona evra.

"Komisiji za zaštitu konkurencije smo u zakonskom roku dostavili svu potrebnu dokumentaciju i nastavili da dajemo dodatne informacije. Rešenje Komisije, za koju verujemo da će biti pozitivno, očekujemo u najkraćem roku. U međuvremenu, sa Komisijom smo u stalnom kontaktu i stojimo im na raspolagaju kako bismo što brže i efikasnije okončali proces kupovine", navodi se u saopštenju.

Komisija ima rok od 4 meseca da donese rešenje

Prema kupoprodajnom ugovoru, kompanija “Verano motors” ima rok od mesec dana da plati 360 miliona evra, odnosno sedam dana po dobijanju rešenja Komisije za zaštitu konkurencije.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je rok za odlučivanje Komisije 120 dana, što teoretski znači da bi “Verano” za RK mogao da plati tek početkom marta.

Predstavnik za medije Agencije za privatizaciju Dušan Belanović, međutim, kaže da to nije verovatan scenario i da postoje najave da će Komisija odluku doneti u narednih nekoliko nedelja, a samimi tim i da će novac biti uplaćen ranije.

Verano je RK “Beograd” kupio na licitaciji 29. oktobra, a istog dana je grčka Marfin investment grupa objavila da će sa dve trećine finansirati kupovinu tog preduzeća u stečaju i postati vlasnik 66,7 odsto kapitala.

Vlasnik “Verana” Radomir Živanić je, međutim, tvrdio da sa tim grčkim fondom još nije postignut sporazum i da se pregovara o njihovom učešću u finansiranju te kupovine.

U međuvremenu su se pojavile i oprečne informacije po kojima su Grci od celog posla odustali, odnosno da je dogovor sa njima postignut, a u “Veranu” nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju takve navode i odgovorili da će o svemu obavestiti javnost na vreme.

Verano je platio bankarsku garanciju od 44 miliona evra, što je bio uslov za učešće na licitaciji, i taj novac će ostati državi u slučaju da ne isplate kupoprodajnu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: