Monetarni odbor razmatra inflaciju

Guverner Radovan Jelašić je najavio da će Monetarni odbor danas razmatrati kretanje inflacije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 28.11.2007.

08:23

Default images

"Pritisci na inflaciju se povećavaju, poskupelo je jestivo ulje, naftni derivati, a najavljeno je i poskupljenje struje i u tim uslovima NBS mora da preduzme mere da postigne cenovnu stabilnost", rekao je Jelašić na sastanku sa privrednicima Rasinskog okruga.

Godišnja inflacija na kraju oktobra je bila 8,5 odsto, od čega je, prema njegovim rečima 5,7 odsto doprinos cena koje su pod kontrolom države. Jelašić je najavu Vlade Srbije da na smirivanje cena utiče interventnim uvozom, nazvao "posezanjem za mehanizmima iz naftalina".

"Ne verujem u interventne uvoze i da će oni imati neki uticaj na cene, već mislim da treba koristiti mehanizme iz 21. veka. Mnogo je bolje da se putem dugoročnog smanjenja carina proizvođači izlože većoj konkurenciji. U protivnom, imaćemo nastavak trenda da se roba iz Srbije u inostranstvu prodaje po toliko po koliko se može, a u Srbiji po toliko po koliko se želi" precizirao je Jelašić.

Komentarišući promene kursa Jelašić je rekao da je "dinar sada na svojoj slabijoj strani", ali da se očekuje njegovo jačanje, jer u decembru po pravilu sledi značajni devizni priliv.

"Nezavisno od toga NBS je odlučila da veći deo priliva od menjača, koji smo do sada aukcijski prodavali u iznosu od milion dolara dnevno, sada udvostručimo na dva miliona, a direktno ćemo intervenisati na deviznom tržištu tek ako primetimo da kurs ugrožava postizanje osnovnog cilja, a to je bazna inflacija između tri i šest odsto tokom iduće godine" naglasio je Jelašić.

Ocenjujući da je previsoka javna potrošnja osnovni generator inflacije, naročito u delu na koji država može da utiče, guverner je zaključio da će u budućnosti biti jako teško da se kroji budžet ako se broj zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta "uzima zdravo za gotovo".

Komentarišući napetost između NBS i Vlade Srbije, Jelašić je rekao agenciji Beta da takva napetost postoji i u drugim zemljama, ali da smatra kako nije fer da se NBS kritikuje zbog restriktivne monetarne politike, koja je direktna posledica budžetske politike Vlade.

"Ako se odluči o određenom nivou javne potrošnje i o određenom povećanju zarada i ako NBS kaže, čak i napiše, da će to koštati sa stanovišta restriktivnosti monetarne politike, onda nije fer da se proziva NBS za visoke obavezne rezerve, nepostojanje privelegija za poljoprivrednike i izvoznike", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: