Intel otvorio kancelariju u Srbiji

Svetski lider u proizvodnji čipova i kompjuterske opreme Intel je zvanično u Beogradu otvorio regionalnu kancelariju.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.11.2007.

16:58

Default images

Regionalna kancelarija Intela u Beogradu će pokrivati i okolne zemlje - Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, najavili su predstavnici te kompanije.

Intel će se u svoje prostorije u poslovnom centru Erport siti (Airport City) useliti 15. decembra, kazao je novinarima direktor za razvoj Intela u Srbiji Andreja Jaukovič.

Potpredsednik Intela Džon Dejvis kazao je na konferenciji za novinare da će Srbija otvaranjem kancelarije postati deo Globalnog razvojnog programa Intela, čiji cilj je da jedna milijarda ljudi koja sebi ne može da priušti računar dobije računar i Internet. U program je uključeno 160 zemalja kroz 65 kancelarija.

Intel je, zahvaljujući Globalnom razvojnom programu, u poslednje tri godine omogućio da računare i Internet kupi 40 miliona ljudi, kazao je Dejvis.

Predstavnici Intela će i u Srbiji sarađivati sa Vladom, telekomunikacionim kompanijama i bankama kako bi stimulisali širenje tržišta ličnih računara i interneta unapređenjem pravnog okvira i postizanjem boljih uslova finansiranja, najavio je on.

Za povećanje korisnika interneta u Srbiji izuzetno je značajno uvođenje Vajmaks (Wimax) tehnologije, istakao je Dejvis. Vajmaks ima širi opseg od standardne bežične tehnologije i zbog toga je posebno pogodan za seoske sredine, gde nisu razvijene kablovska i fiksna mreža.

Intel sarađuje i sa lokalnim proizvođačima i distributerima a organizuje i programe obuke za studente i profesore, kazao je Dejvis.

Dejvis je predstavio i novu tehnologiju tranzistora zahvaljujući kojoj su čipovi 20 odsto snažniji od onih koji su sada u upotrebi i koriste 30 odsto manje energije.

Intel ima 533 kancelarije i proizvodne pogone u 58 zemalja i 213 gradova širom sveta, u kojima ima ukupno 91 hiljada zaposlenih. Godišnji prihod je 35,4 milijardi američkih dolara, a neto prihod je pet milijardi dolara godišnje.

Intel jednu četvrtinu prihoda ulaže u proizvodnju, pa je u protekle četiri godine u fabrike uloženo 36,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: