Ministarstvo odbilo žalbu Đorđevića

Ministarstvo ekonomije odbilo je žalbu preduzeća "Voda voda" kojom je traženo da se ospori upis Vlada Divca kao vlasnika.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 27.11.2007.

12:46

Default images

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je kao drugostepeni organ utvrdilo da je Agencija za privredne registre pravilno postupila kada je Vlada Divca uknjižila kao stopostotnog vlasnika preduzeća “Voda voda”.

Rešenje Ministarstva doneto je 19. novembra i konačno je u upravnom postupku. Protiv njega se ne može podneti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Vrhovnim sudom Srbije u roku od 30 dana od prijema rešenja.

Ministarstvo ekonomije je odluku donelo na osnovu člana 128 Zakona o privrednim društvima po kome se udeo prenosi ugovorom u pismenoj formi sa overenim potpisom prenosioca i sticaoca i za čiji prenos udela nije potrebna izmena osnivačkog akta društva sa ograničenom odgovornošću.

"Si end si grupa" i njen vlasnik Vojin Đorđević optužili su krajem oktobra košarkaška Vlade Divca da je nelegalnim radnjama preuzeo kompaniju "Voda Voda". Kako je tada navedeno u toj kompaniji, Đorđević i Divac su početkom godine sklopili ugovor kojim su bila predviđena ulaganja i ispunjavanje više uslova, posle čega bi Divac postao vlasnik 30 odsto preduzeća "Voda Voda" i 30 odsto preduzeća "Gorki list".

Umesto toga, Divac je "nezakonitim ponašanjem, falsifikovanjem dokumenata i obmanom državnih organa izvršio pokušaj otimanja kompanije Voda Voda, uspevši da posle dva nespela pokušaja, treći put upiše sebe u Agenciji za privredne registre kao stopostotnog vlasnika preduzeća", tvrde u kompaniji “Si end Si”.

U "Si end si" grupi tvrdili su i da je prilikom upisa novog vlasnika bilo neophodno priložiti Akt o osnivanju sa Đorđevićevim potpisom, što nije učinjeno pa je tako Agencija za privredne registre "nezakonito" izvršila ovaj upis.

Sa druge strane u Agenciji za privredne registre su navodili da je upis Divca kao vlasnika sto odsto udela u preduzeću "Voda voda" izvršen u skladu sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata, čime je Đorđeviću preostalo da se žali drugostepenom organu u postupku - Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Đorđević je podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv Vlade Divca, njegovog zastupnika Zvonimira Nikezića i nepoznatih lica u Agenciji za privredne registre zbog nezakonitog upisa Divca kao stopostotnog vlasnika.

Si end Si optužuje i Ministarstvo ekonomije Srbije

Grupa Si end Si (Si&Si) optužila je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja da je prekršilo zakon odbacivanjem žalbe preduzeća "Voda voda" na upisivanje Vlada Divca kao stopostotnog vlasnika te firme.

"Dobijanjem rešenja proširuje se krug osumnjičenih za nezakonit upis. Po tom osnovu, preduzećemo sve pravne radnje sa ciljem da se dokaže da je zakon prekršen", izjavio je Vojin Dordjević, predsednik Si end Si grupe, čiji je deo kompanija "Voda voda".

Prema njegovim rečima, odluka Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja "samo potvrđuje da u Srbiji možete postati vlasnik 100 odsto firme bez posedovanja odgovarajućih dokumenata, bez plaćanja i punomoći lica koje je jedino ovlašćeno da podnese zahtev za promenu vlasništva u registru".

Navodeći da je odluka o odbijanju žalbe na upis proslavljenog košarkaša Vlada Divca kao vlasnika Vode vode toj kompaniji dostavljena 26. novembra, Đorđević je istakao da je "istina na njegovoj strani i da će istrajati u njenom dokazivanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: