Stranci zainteresovani za Zastavu

Za Zastavu zainteresovani GM, austrijski Štajer puh, kineska kompanija FAV, indijska Tata i Pežo, pišu danas beogradski listovi

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 26.11.2007.

13:42

Default images

U poslovodstvu Zastave kažu da je njihova želja da kupac bude neko od renomiranih svetskih proizvođača automobila. U tom slučaju, postali bi deo te velike kompanije i, uz relativno mala ulaganja, u Kragujevcu bi moglo da se, najkasnije za dve-tri godine, proizvodi 120 hiljada vozila godišnje.

Novosti prenose reči generalnog direktora Zastave Zorana Radojevića, koji kaže da će tenderska dokumentacija na čijoj pripremi rade eksperti konsultantske kuće Citadel, Agencije za privatizaciju i Zastavini ekonomisti i pravnici, biti gotova krajem meseca. Tada će biti poznata i početna cena za prodaju ove fabrike i ostali uslovi za privatizaciju.

„Ulaganjima u novu, automatizovanu liniju za proizvodnju ’zastave 10’ i petogodišnjim ugovorom sa Dženeral motorsom, oslobođena dugova, fabrika je postala daleko atraktivnija. Zato sam veliki optimista povodom privatizacije“, kaže Radojević.

Danas piše da su menadžeri austrijske firme Štajer puh u oktobru su obišli pogone kragujevačke fabrike i da su se sastali i sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije i od njih zatražili odlaganje raspisivanja tendera najavljenog za sredinu decembra. Delegacija Ministarstva ekonomije trebalo bi u decembru da se susretne i sa menadžmentom kineske kompanije FAV. Prilikom nedavne posete Kini, ministar ekonomije Mlađan Dinkić razgovarao je sa predstavnicima više tamošnjih automobilskih kompanija o njihovom eventualnom dolasku u Srbiju.

Dinkić se susreo i sa predstavnicima kompanije FAV, najvećeg proizvođača automobila, kamiona i autobusa u Kini. Razgovori o ulasku FAV na srpsko tržište biće nastavljeni u prvoj polovini decembra, potvrđeno je u Ministarstvu ekonomije.

Od ishoda predstojećih razgovora u Austriji i Kini najverovatnije će zavisiti da li će tender za prodaju Zastavine Fabrike automobila biti raspisan sredinom decembra, ili će privatizacija kragujevačke auto-firme biti privremeno odložena, navodi Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: