„Besplatne akcije su velika greška“

Besplatna podela akcija bi bila jedna od najvećih grešaka države, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

15:16

Default images

Ona je kritikovala najavljenu besplatnu podelu akcija javnih preduzeća građanima Srbije. "To je apsurd koji zadržava političku moć onoga na vrhu, kome je cilj samo ili da ugrabi akcije, što bi bio ruski model tajkunizacije, ili da se sve to oslobodi i propadne, što bi bio srpski model", izjavila je Popovićeva.

Popovićeva je navela da bi "prvo trebalo da se osnuje regulaciono telo od velikog autoriteta, koje bi tačno znalo šta određena firma mora da radi, a tek posle toga da usledi puna privatizacija, a tako rade svi u svetu".

"To regulaciono telo služiće kao garant da će biti reda u preduzeću, i koje će ostaviti privatnog vlasnika da to izvede kako treba", rekla je Popovićeva i dodala da će privatni vlasnik imati interes da zaradi i zaposli, država interes da joj se plaća porez, a regulaciono telo da vodi računa da to sve bude u redu i kako treba".

"Elektroprivreda Srbije je 'zlatna koka' od koje živi neka od vodećih stranaka i njima nije interes da odu sa tog mesta, već im je sve drugo interes osim da odu", rekla Popovićeva i zapitala koji bi interes bilo koja stranka imala da da njeni ljudi budu u Upravnom odboru "kada bi bio privatni vlasnik tog sistema".

Popovićeva kaže da je vrlo teško izaći iz tog začaranog kruga, „jer je to sudbinska tačka neravnoteže u srpskom društvu“. "S jedne strane imamo političke partije koje se hrane iz tih preduzeća i imaju političku moć tih preduzeća, a s druge strane mi to moramo zbog Srbije. Za sada je klackalica u ravnoteži i ne vidim da će se preokrenuti ni na koju stranu, pogotovu što MMF više nema uticaja", ocenila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: