Dinkić: 15 odsto akcija EPS-u u IPO

Mlađan Dinkić kaže da je njegov predlog da EPS pokrene IPO za 15 odsto svojih akcija koje bi se iznele na berzu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2007.

09:52

Default images

“Ideja je da EPS pokrene inicijalnu javnu ponudu za 15 odsto svojih akcija koje bi se iznele na berzu. Dakle, ne bi država prodavala svoje akcije, kako su to ovih dana pogrešno protumačili neki čelnici EPS. Tih 15 odsto akcija bilo bi izneto na berzu, a građanima bi se dala mogućnost da kupuju pojedinačne, u maksimalnom iznosu do 5.000 evra", objasnio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se onemogućilo da akcije kupuju “krupni” igrači, već bi ogroman broj građana Srbije dobio šansu da postane suvlasnik EPS.

“Procenjujemo da je u slučaju EPS na ovaj način u kratkom roku moguće prikupiti oko milijardu evra. Dodatnih 15 posto akcija EPS bilo bi besplatno podeljeno svim punoletnim građanima, s mogućnošću da njima trguju tek nakon uspostavljanja realne cene”, naveo je Dinkić.

On je istakao i da se zalaže da se u odgovarajućem momentu na berzu iznese i manjinski paket od 14 odsto “Telekoma”, dodajući da je slično moguće uraditi i u slučaju Aerodroma “Nikola Tesla”.

Građanima 15 odsto besplatnih akcija

Govoreći o besplatnoj podeli akcija građanima, Dinkić je kazao da će nacrt zakona koji će to omogićiti biti gotov za nekoliko nedelja i u njemu će biti tačno naznačena javna preduzeća čije će se akcije besplatno podeliti svim punoletnim građanima koji ih nisu dobili u dosadašnjem toku privatizacije.

“Predlog je da se 15 posto akcija odmah preda u posed građanima. Ali, pravo prometa steklo bi se tek nakon adekvatnog formiranja cena tih akcija na berzi, posle započetog procesa privatizacije, bilo kroz prodaju većinskog ili manjinskog paketa”, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Na pitanje da li država mora da ostane vlasnik u svim javnim preduzećima, Dinkić je naveo da su iskustva u svetu su različita i ocenio da je prirodno da u trenutnoj fazi tranzicije u Srbiji pretvaranje državnih u akcionarska društva ide postepeno.

“A stvaranjem akcionarskih društava smanjuje se i mogućnost partijske dominacije u javnim preduzećima”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: