Dinkić: Građanima akcije do 5.000 €

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pripremilo je Strategiju privatizacije javnih preduzeća u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

14:06

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će ta Strategija omogućiti svakom gradjaninu da kupi akcije velikih javnih preduzeća do maksimalnih 5.000 evra.

Sa Strategijom će, kako je naveo, prvo biti upoznati predsednik i premijer Srbije, a potom će biti prosleđena vladi.

Prema rečima Dinkića, Ministarstvo priprema i Zakon o besplatnoj podeli akcija, koji će vlada usvojiti krajem novembra, a potom će biti prosleđen na usvajanje Skupštini.

Dinkić je kazao da se to Ministarstvo zalaže za koncept masovnog učešća gradjana u kupovini akcija velikih javnih preduzeća u Srbiji što bi, drugim rečima, značilo da se ne dozvoli da samo "veliki igrači" imaju dostup tržištu kapitala.

Strategija bi omogućila da svaki gradjanin može da kupi akcije velikih javnih preduzeća do maksimalnih 5.000 evra, po modelu kako je napravljena inicijalna javna ponuda za "Telekom Hrvatske", gde su 360.000 gradjana Hrvatske postali akcionari tog javnog preduzeća, rekao je ministar ekonomije. "Očekujemo da ovaj model koji predložimo podigne nivo privrednog razvoja u Srbiji, napravi 'čudo' na tržištu kapitala u pozitivnom smislu i, svakako, da novac koji se dobije ne ide samo u budžet, već da deo novca ode EPS-u za investicije u izgradnju novih termoelektrana", objasnio je Dinkić.

Kako je precizirao, to bi značilo da se nove termoelektrane grade domaćim sredstvima, prikupljenim od prodaje akcija EPS-a na Beogradskoj berzi, a ne zajedničkim ulaganjima sa stranim investitorima, precizirao je on.

Uz Zakon o besplatnoj podeli akcija potrebno je hitno izmeniti i Zakon o tržištu hartija od vrednosti, kako bi se regulisala inicijalna javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi, najavio je Dinkić i precizirao da bi, prema izmenjenom rešenju, država mogla da ponudi akcije na berzi, kao i javno preduzeće.

Za svako javno preduzeće ponudjen je model izdavanja i ponude akcija u tom zakonskom rešenju, rekao je Dinkić i najavio da će više reči o tome biti na konferenciji za novinare Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ponedeljak, 5. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: