Živanić: Pregovaramo sa MIG-om

Direktor Verana Radomir Živanić kaže da ta kompanija još uvek nije potpisala nikakav ugovor sa Marfin investment grupom (MIG).

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

14:38

Default images

On je rekao da je pregovori sa tom grupom u toku, a povodom saopštenja na sajtu Marfin investment grupe da je postala dvotrećinski vlasnik Robnih kuća, on je objasnio da oni prema pravilima poslovanja u Grčkoj to morali da objave.

Živanić dodaje da bi voleo da postigne sporazum sa MIG-om, ali da još nije definisano sa kojim udelom bi ta grupa učestvovala u vlasništvu Robnih kuća „Beograd“, za koje je Verano na jučerašnjoj aukciji izlicitirao 360 miliona evra.

„Još uvek nismo odlučili koliki će udeo biti - 40, 60, 70 ili 90 odsto. To zavisi od mene i toga koliko ja budem mogao i želeo da se lično zadužim. Mene interesuje da ja vodim taj posao, da ja budem taj koji će da kaže kako će da izglada svaka radnja, da ja organizujem celokupnu prodaju i, naravno, da imam partnerski udeo u vlasništvu“, objašnjava direktor Verana.

Živanić je najavio i da će odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora početi sa sanacijom objekata Robnih kuća i dodao da će u to biti uloženo oko 70 miliona evra. On kaže da će u renovirane objekte doći prestižni svetski brendovi, što bi trebalo da doprinese unapređenju konkurencije i obogaćivanju ponude na srpskom tržištu.

„U adaptiranom prostoru i domaće kompanije će dobiti priliku da u većem obimu plasiraju svoje proizvode, a budući da Robne kuće imaju i pet prodajnih objekata u Crnoj Gori, ova poslovna odluka imaće i regionalni značaj“, kaže on. Živanić je rekao da će, zbog renoviranja, svi zakupci u RK "Beograd" morati da se isele, uključujući i trgovinske lance poput Delte, koja u njima ima nekoliko marketa. On je naveo da će prostor Robnih kuća biti izdat i velikim inostranim supermarketima, kako bi se pojačala konkurencija i oborile cene.

Kompanija Verano kupovinu kompanije Robne kuće Beograd smatra najznačajnijom transakcijom u istoriji Verana, a Živanić kaže da očekuje da se ovom kupovinom stvori više hiljada nivih radnih mesta, poveća trgovinski promet u zemlji, kao i spoljnotrgovinski bilans Srbije.

Na konferenciji za štampu koja je održana ovim povodom je rečeno i da je ovo šesta po veličini transakcija u Srbiji, kao i da je druga po veličini kupovina od strane jedne srpske kompanije, nakon kupovine Telekoma Srpske od strane Telekoma Srbije.

Veranu su bankarsku garanciju za učešće na aukcijskoj prodaji Robnih kuća od 44 miliona dale dve grčke banke, Alfa i Milenijum.

„Kupac nema obavezu prema zaposlenima“

Svih 1.200 radnika Robnih kuća "Beograd" koji su zaposleni kod zakupaca trebalo bi da odu na tržište rada jer kupac preduzeća u stečaju preuzima celokupnu imovinu bez ikakvih obaveza, izjavio je predsednik Upravnog odbora udruženja akcionara Radoje Arsenić.

Prema njegovim rečima, primenom Zakona o stečaju, svih 1.200 zaposlenih radnika u RK idu na tržište rada i njima je država obećala socijalni program. Arsenić je podsetio da RK imaju oko 8.800 akcionara i da će svi oni, od prodajne cene koja je iznosila 360 miliona evra, dobiti oko 29,5 miliona evra, pa će svaki akcionar u proseku dobiti oko 150 evra po godini staža.

Arsenić tvrdi da sa nadležnima nikakav ugovor o tome još nije zaključen, pa na pitanje na osnovu kog dokumenta će akcionari dobiti pare odgovara da ne zna.

Arsenić je istakao da su akcionari juče imali sednicu i da su se dogovorili da prihvate ono što im je ponuđeno, a da zakonskim sredstvima traže ono što je preostalo. On je istakao da su akcionari očekivali da će se izlicitirati najmanje 450 do 500 miliona evra, kao i da su bili malo iznenađeni što su RK prodate ispod te sume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: