Dinar rekordnih 76,8 za jedan evro

Dinar je danas dostigao rekordnu vrednost prema evru tako da je od jutros srednji kurs 76,8653 dinara za jedan evro.

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Petak, 26.10.2007.

12:45

Default images

Cele ove nedelje evro je, na domaćim kursnim listama - padao. Sa 77,34 u ponedeljak, na današnjih 76,86 dinara, a osnovni uzrok za jačanje dinara je, prema navodima iz Narodne banke Srbije, povećana ponuda deviza u našoj zemlji što rezultira jačanjem dinara u ondosu na evro.

Dinar je u septembru nominalno ojačao prema evru za 1,3 odsto. Srednji kurs dinara prema evru kretao se u toku septembra od 78,19 (26. septembra) do 79,96 (4. septembra) dinara za jedan evro. U oktobar smo ušli sa kursom od 78,89 dinara, da bi evro dansa zabeležio rekordno nizak nivo.

U Narodnoj banci Srbije kažu da centralna banka nije intervenisala na Međubankarskom deviznom tržištu, tako da je nastavljena tendencija velike ponude deviza na tržištu. Guverner NBS Radovan Jelašić je podsetio da je sredinom maja dinar oslabio sa 81 na 83 dinara za evro i od tada je u stalnoj apresijaciji prema zajedničkoj valuti Evropske unije.

On je nedavno izrazio zabrinutost zbog konstatnog jačanja dinara prema evru u proteklih pet meseci i naglasio da centralna banka neće reagovati ishitreno intervencijom na deviznom tržištu, da bi zaustavila jačanje dinara, jer bi to imalo kratkoročni efekat. Zbog toga će Monetarni odbor, krajem oktobra, morati da razmotri nove mere za usporavanje rasta vrednosti dinara prema evru, jer će se do tada znati kako se kretala ukupna i bazna inflacija tokom oktobra, najavio je Jelašić.

Ovakav nivo kursa smirujuće deluje na inflaciju, ali kako će da se odrazi na privredu i njenu zaduženost, koju može dodatno da poveća, pokazaće vreme. Uglavnom, centralna banka u proteklom periodu nije intervenisala.

NBS zasada pažljivo analizira kretanja na finansijskom tržištu, jer je opredeljenje Narodne banke da ne utiče na promenu trenda kretanja kursa, već samo na eventualno visoke dnevne oscilacije, kažu u centralnoj banci a prenose Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: