Si&Si: Divac nam otima “Voda Vodu“

Grupa Si&Si je optužila bivšeg košarkaša Vlada Divca da pokušava nezakonito da preuzme kompaniju "Voda Voda".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2007.

13:09

Default images

"Otimanje kompanije 'Voda Voda', koju je Si&Si osnovao 2005. godine, pokušano je 'nezakonitim ponašanjem, falsifikovanjem dokumenata i obmanom državnih organa, sa znanjem i uz pomoć Vlada Divca’", kaže se u saopštenju Grupe Si&Si i i ističe da će ta grupa upotrebiti sva zakonska sredstva kako bi to sprečila.

Kako se navodi, predsednik Si&Si Grupe Vojin Đorđević je Divca, zbog dugogodišnje podrške košarkaškim selekcijama, prihvatio kao partnera u poslu, uprkos činjenici da su ga u svim dosadašnjim pokušajima poslovanja u Srbiji pratile afere.

"Zbog toga je potpisan do danas nerealizovan Ugovor kojim je Divac trebalo da postane manjinski partner sa 30 odsto udela u preduzećima 'Voda Voda' i 'Gorki List’", navodi Si&Si grupa.

U saopštenju se dodaje da je Divac u trećem pokušaju "protivpravno" uspeo da se upiše kao stoodstotni vlasnik "Voda Vode", iako ga je ranije Agencija za privredne registre odbijala jer nije imao neophodan akt o osnivanju za koji je nužan i potpis Đorđevića. Akt o osnivanju, kako ističe Si&Si, nije ni mogao da preda jer taj dokumet ne postoji, s obzirom da je trebalo da bude sačinjen tek nakon ispunjenja Ugovora koji su potpisale obe strane. "Taj ugovor, kako su potvrdili Divčevi zastupnici u izjavi dnevnom listu Politika, upravo sa njihove strane nije ispunjen", dodaje se u saopštenju subotičke kompanije.

Grupa je izrazila zabrinutost zbog činjenice da nezakonita radnja upisa vlasništva nije mogla da bude sprovedena u delo bez saglasnosti Agencije za privredne registre. Agencija je, naime, najpre u dva navrata kao neosnovane odbacila zahteve Divca i njegovih zastupnika iz Ces Mekona, ali je na kraju, iako u međuvremenu nije došlo do izmene faktičkog stanja, dala saglasnost.

Da se radi o nepoštovanju Zakona, kako ukazuju u subotičkog Grupi, govori i to što je u septembru, kao viša instanca, po istom osnovu Divčevu žalbu na odbijanje Agencije Ministarstvo ekonomije i regionalnog trazvoja odbacilo kao neosnovanu. U Si&Si Grupi se nadaju da će Ministarstvo i sada iskoristiti činjenicu da kao viša instanca može da ne dozvoli legalizaciju preotimanja kompanije.

U međuvremenu je advokatski tim te kompanije preduzeo i druge pravne radnje u cilju zaštite kompanije "Voda Voda", kao i ostalih delova Grupe, imajući pri tom u vidu da je pokušaj otimanja "Voda Vode" deo veće malverzacije radi preuzimanja celog poslovnog sistema.

Prema saznanjima Si&Si grupe, iza ovih malverzacija "stoji tajkun iz regiona koji svoje namere pokušava da ostvari preko jedne velike ovdašnje banke i malverzacija preko inostranih fantomskih firmi".

Agencija: Upis Divca u skladu sa zakonom

U Agenciji za privredne registre kažu da je upis Divca u skladu sa zakonom
Zamenica registratora u Agenciji za privredne registre Ružica Mačukat kaže da je upis Vlada Divca kao vlasnika 100 odsto udela u preduzeću "Voda voda" izvršen u skladu sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata.

Ona je naglasila da je upis zakonito sproveden jer je Divac dostavio svu potrebnu dokumentaciju. To su Ugovor o prenosu udela, potpisan i overen pred Petim opštinskim sudom, koji su potpisali Đorđević i Divac i dokument Izmene i dopune osnovačkog akta koji je Divac sačinio kao vlasnik 100 odsto udela u "Voda Vodi". Ona je opovrgla tvrdnju Đorđevića da je prilikom upisa novog vlasnika bilo neophodno priložiti Akt o osnivanju sa njegovim potpisom i navela da Agenciji nije bila potrebna izmena osnivačkog akta u prethodnom prenosu udela, između privrednog društva Si&Si i Vojina Đorđevića, jer tu registraciju nije ni obavljala.

Na pitanje da li je moguće da je Đorđević, kao iskusni biznismen, mogao da napravi takav propust i stavi potpis na dokument koji omogućava prenos vlasništva, Mačukatova je odgovorila da je dokument overen pred Petim opštinskim sudom i da "ne veruje da mu je bilo ko u tom sudu zabranio da pročita ono što potpisuje".

Povodom upozorenja Si&Si kompanije da će preduzeti sva zakonska sredstva protiv Agencije za privatizaciju ona je napomenula da "o zakonitosti rada Agencije i registratora odlučuje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: