Štrajkači Jumka odbacili ugovor

Radnici Konfekcije Jumko, koji su u štrajku, neće potpisati ponuđeni Ugovor o radu i prelasku u Konfekciju Zamber.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.10.2007.

10:23

Default images

To je agenciji Beta potvrdila Snežana Veličković, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Jumku, koja zastupa 370 radnika.

"Nama se, mimo svih obzira, nudi ugovor čija je važnost istekla. Pored niza nezakonitih odredaba u samom Ugovoru o radu, ovo je još jedan protivzakonit čin na koji žele da nas prinude ministar (finansija Mlađan) Dinkić i rukovodstvo Jumka", kazala je predsednica ASNS-a.

Štrajkači kojima je ona na čelu, sada, kako je naglasila, nemaju šta da izgube i ići će u svojim zahtevima do kraja.

"Istrajaćemo u našim opravdanim zahtevima da direktor Jumka i svi članovi Upravnog i Nadzornog odbora podnesu ostavke", dodala je Veličkovićeva i dodala da će radnici Konfekcije za svoje opravdane zahteve zatražiti podršku svih političkih stranaka i velikog broja nevladinih organizacija.

Kompanija je radnicima uputila pismo upozorenja u koja se ukazuje na posledice nepoštovanja zakona, izjavio je u utorak generalni direktor Jumka Miodrag Tasić.

On je agenciji Beta rekao da se time radnicima pruža šansa da se predomisle i u narednih osam dana potpišu ugovor o radu i tako izbegnu otkaze. "Po isteku zakonskog roka od osam dana, po automatizmu svi oni dobijaju otkaze i tako ostaju bez otpremnina i socijalnog programa", rekao je Tasić.

Vlasnik Konfekcije Zamber Jani Savas, britanski biznismen kiparskog porekla, je od države Srbije dobio 6 miliona evra za izgradnju konfekcije Zamber koja treba da zaposli 3.000 radnika i da počne rad 1. marta naredne godine.

Radnike koji štrajkuju u Zamber je uputilo matično preduzeće na osnovu Zakona o radu i Programa za smanjenje viška zaposlenih u kompaniji Jumko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: