Strani investitori “merkaju” berzu

Belgijski KBC doveo 57 stranih investitora u Beograd da upoznaju 9 srpskih, i po jednu makedonsku i crnogorsku kompaniju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2007.

08:46

Default images

Finansijska grupacija KBC koja je početkom godine kupila brokerske kuću Senzal i Hipo, kao i konsultantsku kompaniju Bastion i spojila ih u KBC Sekjuritiz, dovela je u Srbiju strane investitore da upoznaju menadžment najvećih kompanija na lokalnom tržištu kapitala.

“Pozvani investitori su klijenti naše centrale u Belgiji i upravljaju velikim sredstvima koje se mere od 500 miliona do više milijardi evra”, kaže Ana Tripković predsednica Upravnog odbora KBC Sekjuritiz u Beogradu. Ona objašnjava da su kod odabira kompanija najvažniji kriterijumi bili veličina kompanije, odnosno tržišna kapitalizacija i likvidnost akcija na tržištu.

“Ovako velikim investitorima morate ponuditi najveće kompanije na tržištu, a istovremeno to moraju biti kompanije čijim se akcijama što više trguje, odnosno koje se mogu relativno lako kupiti i prodati”, rekla je Tripkovićeva.

Iz Srbije prezentacije za investitore su imale Komercijalna banka, Tigar, Dunav osiguranje, Energoprojekt, Sojaprotein, Telefonija, Privredna banka, AIK banka i Agrobanka. Od kompanija iz regiona prezentacije su organizovane za makedonsku farmaceutsku kompaniju Alkaloid i Elektroprivredu Crne Gore.

Uz prezentacije, menadžment navedenih kompanija je imao priliku i da u jednoj prostoriji razgovara „jedan na jedan“ sa prisutnim investitorima.

Predrag Mihajlović, potpredsednik Komercijalne banke koja će krajem godine raspisati dokapitalizaciju u vrednosti od 100 miliona evra, kaže da je interesovanje investitora za banku u kojoj radi konstantno. „Prošle nedelje smo imali razgovore sa stranim investitorima nevezano za ovaj događaj, a i ovde imamo non-stop sastanke u dva dana, danas i sutra“, kaže on. I direktor Telefonije, Branimir Bošković kaže da će za dva dana imati seriju sastanaka sa predstavnicima investicionih fondova. Telefonija je u postupku prikupljanja sredstava kroz novu emisiju akcija, a od pre dva dana upis i uplata je moguća svim zainteresovanim investitorima do 12 . novembra.

„Očekujem da će neki od pristunih investitora na ovom skupu iskoristiti tu šansu. Neki od njih su već naši akcionari, a očekujem da će i drugi to postati nakon što smo objavili skoro 50 odsto bolje rezultate u prve tri kvartala u odnosu na prethodnu godinu“, kaže Bošković.

Srbija „zanimljivo tržište“

Strani investitori od kojih su neki već prisutni na domaćem tržištu ne žele da preuranjeno daju izjave da li će ulagati u Srbiju, ali uglavnom kažu da je ovo za njih „zanimljivo tržište“.

Privlači ih mogućnost rasta privrede, kao i akcija lokalnih kompanija, a pomalo odbijaju mali broj velikih kompanija na berzi, slaba likvidnost, administrativne procedure koje se tiču iznošenja kapitala iz zemlje, politički problemi.

Pjer Pibase iz pariskog „investicionog butika“ Finansje d Ešekje kaže njegovu kompaniju generalno zanimaju kompanije sa tržišnom kapitalizacijom iznad 50 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: