Uskoro primena Zakona o e-potpisu

U Srbiji će uskoro početi primena Zakona o elektronskom potpisu, rečeno na konferenciji o elektronskoj upravi "e-government".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

17:47

Default images

Primena tog zakona u okviru elektronske uprave bi trebalo da omogući lakšu komunikaciju uprave sa građanima i privredom.

Elektronski potpis je važan prioritet u postavljanju rešenja koje treba da omogući razvoj elektronske uprave, a značajan je institut i u Akcionom planu EU za sprovođenje inicijative pod nazivom "i2010", izjavio je pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Nebojša Vasiljević.

Predsednik Programskog odbora konferencije Zoran Savić je rekao da sistem elektronskog potpisa mora biti potpuno bezbedan u pogledu zaštite podataka i dodao da je ključno da elektronska identifikacija mora automatski biti primenljiva i u drugim zemljama.

Važna oblast je i razvoj javnih usluga koje donose uštede, kao što su elektronske javne nabavke i uključivanje najšireg sloja građana u korišćenje tehnologija. Savić je naveo primer Danske koja je uvođenjem elektronskih faktura uštedela godišnje 150 miliona evra, kao i Belgije koja ima najviše "smart kartica" u Evropi - šest miliona.

Predstavnici "Telekoma" prezentovali su m-servisna rešenja, koja omogućuju integraciju telekomunikacionih veza sa finansijskim sektorom i plaćanja putem mobilnih telefona.

Menadžer nemačke firme "Milbauer" Verner Buhmajer je govorio o uvođenju elektronskih pasoša sa biometrijskom podacima, naglasivši potrebu za standardizovanom tehnologijom, kako bi oni mogli da se čitaju u svim zemaljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: