Berza: Indeksi i dalje padaju

Promet na Beogradskoj berzi nastavio je da raste, dok indeksi i dalje idu u surpotnom smeru.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 24.10.2007.

16:30

Default images

Indeks najlikvidnijih srpskih akcija Beleks15 je izgubio petinu, a opšti indeks Beleks lajn trećinu procenta. Ukupan promet iz 1.162 transakcije vredeo je 606,24 miliona dinara (7,8 miliona evra) od čega je 552,6 miliona (7,15 miliona) ostvareno u trgovini akcijama a ostalo u trgovini obveznicama RS.

Građevinska kompanija Energomontaža (EGMN) predvodila je grupu dobitnika u kontinuiranoj trgovini sa rastom od 8,5 odsto, na 26.000 dinara, odnosno do dosadašnjeg maksimuma. Promet je premašio 39 miliona dinara.

Metalcu Radijatoru iz Zrenjanina (MTLC), koji je dan ranije uživao u skoku od 20 odsto, cena je danas porasla za nešto više od sedam odsto. Akcija prehrambene kompanije Fidelinka (FIDL) poskupela je za 2,4 odsto.

Vrednost akcije bečejskog Soja proteina (SJPT), kompanije koja će od 26. oktobra "praviti društvo" Tigru i Energoprojektu na A listingu Berze, povećana je za 2,33 odsto, na 21.480 dinara, uz promet veći od 20 miliona. Inače, to je prvi rast Soje od početka oktobra.

Osetnije je poskupela i akcija Vode Vrnjci iz Vrnjačke Banke (VDAV), za neznatno više od dva odsto, na 24.000 dinara, uz promet veći od četiri miliona dinara.

Kod gubitnika, tri kompanije su imale pad veći od pet odsto - holding Univerzal (UNVR), vranjska prerađivačka industrija Simpo (SMPO) i izdavačka kuća Politika (PLTK). Za više od četiri odsto oslabila je akcija trgovca na veliko i malo Kopaonika (KOPB), a Dunav osiguranje (DNOS) je skliznulo za tri odsto.

Među akcijama sa najvećim prometom, uz Energomontažu i Soja protein, našli su se i niška AIK banka (AIKB) sa 43,8 miliona dinara, holding Energoprojekt sa deset miliona manje i beogradska Univerzal banka (UNBN) sa 13 miliona.

"Zvezda" vanberzanske trgovine bio je zemunski Unifarm (UNFZ) sa prometom od 132 miliona dinara. Akcija tog trgovca na veliko i malo skočila je za 16,28 odsto, na 30.000 dinara tj. do dosadašnjeg maksimuma.

Veći promet u trgovini po metodu preovlađujuće cene imala je i Ravnica iz Bajmoka (RVNC), od 67,23 miliona dinara. Cena akcije tog poljoprivrednog preduzeća ostala je na nivou iz prethodne trgovine od 1.200 dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini bilo je 40 odsto, u trgovini akcijama par procenata veće, dok je u kupovini akcija dostiglo 50 a u prodaji 37,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: