Milka Forcan ipak u sukobu interesa

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa je zaključio da je Milka Forcan u sukobu interesa.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

15:05

Default images

Taj odbor je doneo zaključak da ona ne može da bude predsednica Saveta za brendiranje Srbije, jer su ta funkcija i položaj potpredsednice Delta holdinga u sukobu interesa. Sa druge strane, Milka Forcan kaže da odluke Odbora nisu obavezujuće.

U obrazloženju odluke navodi se da je položaj potpredsednika u jednoj privatnoj kompaniji isključuje istovremeno obavljenje funkcije predsednika ili člana Saveta Vlade Srbije.

Odbor je ocenio da su poslovi kojima se Milka Forcan profesionalno, kao zaposleno lice, bavi u kompaniji Delta holding u direktnoj vezi s poslovima člana Saveta i da bi između privatnog interesa i javne funkcije postojao potencijalni sukob interesa. Zaključeno je i da obavljanjem te dve funkcije dolazi do sukoba javnog i privatnog interesa.

Odbor je objavio mišljenje da se na članove Saveta za promociju odnose odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer poslovi povereni savetu prevazilaze savetodavni karakter povremenih radnih tela i zalaze u oblast kreiranja i izvršavanja strateških odluka.

Tim zakonom je propisano da funkcioner ne sme biti direktor, zamenik i pomoćnik direktora, niti član upravnog ili nadzornog odbora u privrednim subjektima u kojima nema državnog kapitala, navodi se u saopštenju i ističe da je položaj potpredsednika kompanije Delta Holdinga analogan položaju zamenika ili pomoćnika direktora što isključuje istovremeno obavljanje funkcije predsednika Saveta.

Forcan: Odluka odbora nije obavezujuća

Potpredsednica kompanije Delta holding Milka Forcan kaže da poštuje mišljenje tog odbora, ali da ono nije obavezujuće.

"Posle skoro dve godine volonterskog rada na pripremi projekta koji će popraviti imidž Srbije u svetu, veoma sam zadovoljna što je jednoglasnom odlukom Vlade Srbije osnovan Savet za promociju Srbije, pred kojim je naporan rad, sa isto toliko značajnim ciljevima", navela je Forcanova u saopštenju.

Potpredsednica Delta holdinga je najavila da će uvek podržavati rad Saveta i biti spremna da pomogne u realizaciji konkretnih aktivnosti i dodale da smatra da je Srbija daleko bolja od onoga što se "o nama misli i da na menjanju takve slike vredi raditi". Podsetimo, Odbor je ispitivao da li je Forcan novom funkcijom postala službenica Vlade, dok je ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je predložio, tvrdio da nema sukoba interesa jer ona neće primati platu. Bubalo je, obrazlažući izbor Milke Forcan, rekao da su za njen i izbor ostalih članova Saveta kriterijumi bili isključivo kvalitet i sposobnost.

"Pre svega Delta je postala regionalni lider i on je pokazala te rezultate u kreiranju imidža koji ima Delta. To što neko proizvoljno priča to me ne obavezuje", rekao je Bubalo, a njegov predlog jednoglasno su podržali i svi članovi Vlade. Iako zaključak Odbora nije obavezujući za Vladu, ministar Bubalo izjavio je prethodno da oni za koje se pokaže da su u sukobu interesa neće moći da učestvuju u radu Saveta za brendiranje.

Takođe, Odbor je u slučaju člana saveta Vojislava Žanetića koji je suvlasnik i kreatrivni direktor agencije za komunikacije i marketing Mozaik, preporučio da bi on trebalo da u roku od 30 dana od imenovanja prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na nekog drugog. "Podrazumeva se da bi prenosom upravljačkih prava prestala i njegova funkcija kreativnog direktora, jer bi, u suprotnom slučaju, postojala nespojivost funkcija", ocenjuje Odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: