Spora privatizacija loša za NIS

Blic: Ministarstvo rudarstva potvrdilo da NIS gubi 0,5 odsto tržišta svakog meseca zbog kašnjenja privatizacije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

12:11

Default images

U NIS „Petrolu“ objašnjavaju da je nacionalna kompanija prošle godine na tržištu učestvovala sa 72,3 odsto, a trenutno učestvuju sa 68,3 odsto, piše "Blic". Znači, četiri odsto tržišta za godinu dana i više miliona dinara.

Iako nije siguran koliko tržišta gubi NIS, Boban Atanacković, član odbora za energetiku u Privrednoj komori Srbije, smatra da je NIS sigurno na gubitku i da će na njegovu cenu na budućem tenderu više uticati pumpe nego rafinerije.

"NIS ima savršene lokacije, ali je morao ranije da krene u modernizaciju svojih pumpi i to se ne bi dešavalo. Sada neke od tih pumpi, iako su na dobrim lokacijama, gube i umesto njih dolaze neke nove. Moguće je da zapadne kompanije odustaju od rafinerija računajući da je to prljava tehnologija, a i u okruženju ima dovoljno preradnih kapaciteta, čak i više nego što je potrebno. Ipak, treba imati u vidu i da će rasti cena sirove nafte i da će veća prerada biti potrebna", smatra Atanacković.

Da je NIS na gubitku, smatra profesor i publicista Dimitrije Boarov.

"Odugovlačenje s privatizacijom može da utiče na vrednost, jer firma nije efikasna. Što se tiče derivata, gubi se tržište, jer, s jedne strane, imate privatne pumpadžije, a s druge velike naftne kompanije koje odvlače značajan deo potrošača u maloprodaji. Međutim, ima i sve veći broj potrošača koji se snabdevaju preko velikoprodajnih ugovora, a prešli su na privatne proizvođače", smatra Boarov i dodaje da je veliki problem to što NIS ne može da izvozi loš kvalitet derivata.

Boarov kritikuje i najavljene investicije radi navodnog povećanja vrednosti firme, jer se zbog njih NIS zadužuje, a to negativno utiče na vrednost firme.

Međutim, u NIS-u se žale upravo na to što im se ne da mogućnost uzimanja oko 400 miliona evra kredita radi investiranja. Osim sve većeg broja privatnih benzinskih pumpi, u NIS „Petrolu“ se žale i na povećan nivo prerade sirove nafte za treća lica, kao i nekontrolisan uvoz evrodizela, jeftinijeg nego što NIS može da proizvede.

I dok se privatizacija oteže, što zbog lobiranja što zbog borbe stranaka za upravne odbore i čelna mesta, između ostalog i u NIS-u, dotle stranci zauzimaju sve veći udeo u srpskom maloprodajnom tržištu derivata, navodi "Blic" i podseća da je prošlo više od godinu dana otkako je Vlada Srbije ocenila kao prihvatljivu strategiju o modelu privatizacije NIS-a, a ovaj dokument još uvek nije usvojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: