Inđija:600 miliona dolara u IT park

Indijska kompanija “Embassy Group” planira da u izgradnju tehnološkog parka u Inđiji uloži najmanje 600 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2007.

17:35

Default images

"Embassy Group" planira da u Inđiji izgradi svoj prvi tehnološki park u Evropi na površini od 270 hektara, a u prvoj godini projekta je planirana izgradnja 25 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora i zapošljavanje 2.500 radnika.

U periodu od pet godina se planira udesetostručavanje poslovnog prostora i zapošljavanja – 250 hiljada kvadratnih metara i čak 25 hiljada radnika. Ovim će biti realizovana najveća “greenfield” investicija u Srbiji, sa očekivanim ulaganjima od minimalno 600 miliona dolara, i uz očekivani izvoz od najmanje dve milijarde dolara.

Posle prošlogodišnjeg otvaranja četvrtog razvojnog centra Microsoft-a van teritorije SAD u Srbiji (posle Kine, Indije i Velike Britanije) ovo je novi dokaz potencijala koji naša zemlja ima u IT sektoru, navodi se u saopštenju Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Naime, planirani tehnološki park u Inđiji će biti najveći specijalizovani IT park u Evropi i planirano je da se u njega usele najprestižnije IT kompanije iz sveta. Zbog svog obima, realno je i očekivati da će se ovim projektom eliminisati nezaposlenost u segmentu višeg i visokog obrazovanja u oblasti tehničkih i prirodnih nauka u Srbiji.

Takođe, u zavisnosti od uspeha projekta u Inđiji, planira se otvaranje sličnih tehnoloških parkova u drugim regionima Srbije, i to sa ciljem da se iskoristi dostupnost kadrova i infrastrukture drugih krajeva zemlje.
U saopštenju se kaže i da će dolazak vodećih međunarodnih kompanija u oblasti informacionih tehnologija u Srbiju omogućiti transfer novih tehnologija i rad domaćih stručnjaka na najsavremenijoj opremi koja će biti instalirana, čime će oni imati prilike da razvijaju svoja znanja i veštine kao u najvećim centrima ove vrste u svetu.

Pored domaćih talenata i stručnjaka iz okruženja, očekuje se povratak i velikog broja profesionalaca iz Srbije čiji će profili biti traženi u ovom IT parku, a koji su otišli iz zemlje u devedesetim jer im nije pružena šansa za adekvatan profesionalni razvoj.

Inače, kompanija "Embassy Group" je osnovana u Bangaloru, Indiji, 1985. godine, i spada u jednu od najuglednijih indijskih kompanija koja se bave razvojem IT i biznis parkova. Kompanija je do sada izgradila 1,89 miliona kvadratnih metara komercijalnih i rezidencijalnih objekata širom Indije, a trenutno u Maleziji gradi sličan IT park, veličine 280 hiljada kvadratnih metara.

Klijenti kompanije "Embassy Group" iz segmenta informacionih tehnologija su: IBM, Microsoft, HP, ANZ Information Technology, Goldman Sachs, Fidelity, Network Appliances, Covansys, LG Soft, Yahoo, Google, Cognizant, Mcafee, Daimler, Juniper Networks, Target Corporation, Super Valu, Lenovo, BEA Systems, Alcatel-Lucent, NVIDIA i drugi.

Jedan od najboljih primera za dugoročno partnerstvo sa eminentnim multinacionalnim IT kompanijama predstavlja IBM, koji je prisutan od 2003. godine u tri tehnološka parka "Embassy Group"-a, i to na 230 hiljada kvadratnih metara, sa planom da se proširi na još 380 hiljada u naredne dve godine. Kuriozitet predstavlja i činjenica da "Embassy Group" izdaje najviše kvadratnih metara poslovnog prostora IBM-u na svetu. Ministar Mlađan Dinkić kaže da su "kompanije IBM i Hjulit Pakard , koji namerava da premesti proizvodnju iz Bugarske, zainteresovane da započnu poslovanje u kompleksu u Indjiji" i dodaje će Opština Indjija ustupiti zemljište za izgradnju IT parka, a da će država Srbija iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu finansirati izgradnju infrastrukure.

Osnivač i generalni direktor Embasi grupe Džitu Virvani je kazao da su u potrazi za povoljnom lokacijom za izgradnju IT parka obišli Češku, Mađarsku i Rumuniju, ali da su nakon prve posete Beogradu uvideli da je Srbija najbolje odredište.

"Jedan od motiva što smo izabrali Srbiju, pored potencijala za razvoj i obrazovanih ljudi, je i što veliki broj srpskih stručnjaka radi u svetskim IT kompanijama i što bi mogli da se vrate ukoliko budu mogli da se zaposle u domovini", kazao je on.

Državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Jasna Matić kazala je da očekuje da će u parku raditi 20 i više svetski
poznatih firmi koje se bave razvojem visokih tehnologija. Matićeva, koja je posetila biznis parkove Embasi grupe u Bangloru, u kojima je po tridesetak moderno opremljenih zgrada sa po sedam-osam spratova okruženih egzotičnim biljkama, kazala je da će u Indjiji biti izgradjeni nešto niži objekti sa više okolnog zelenila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: